Kun isä lähti reissutöihin

Työn vaatimusten mukaan on oltava valmis joustamaan, sanoo Pekka Pekkarinen, joka on töissä Uudenkaupungin autotehtaassa. Muu perhe asuu Jyväskylässä.

Marraskuun aamu on pilvinen ja sateinen. On vielä pimeää, kun Pekka Pekkarinen valmistautuu lähtemään töihin Jyväskylän Nenäinniemessä. Ihan tavallisesta työmatkasta ei ole kuitenkaan kysymys, sillä työpaikka sijaitsee Uudessakaupungissa. Pekkarinen on työskennellyt Valmet Automotiven autotehtaassa tiiminvetäjänä kesäkuusta lähtien. Kun Pekkarinen lähtee töihin Uuteenkaupunkiin, muun perheen arki jatkuu kotona Jyväskylässä.

Töitä on ollut vaikea löytää

Valmetin autotehtaalla töitä on ollut tarjolla sadoille uusille työntekijöille. Ammattilaisia on haettu rekrytointikiertueilla ympäri Suomea. Viime keväänä kiertue käväisi Jyväskylässä, ja Pekkarinen päätti käydä juttelemassa uusista työmahdollisuuksista. Hakemus ja työhaastattelu poikivat lopulta työpaikan.

Ennen Valmet Automotivelle siirtymistään muun muassa ohjelmistosuunnittelijana toiminut Pekkarinen ehti olla työttömänä kuutisen vuotta. Jyväskylän seudulta töitä on ollut vaikea löytää.

– Tätä tämä nykyaikana on. Pitää olla valmis joustamaan työn vaatimusten mukaan, Pekka Pekkarinen sanoo.

– Mutta työ on mukavaa. Ehkä minussa asuu sen verran pikkupoikaa, että autojen valmistaminen kiinnostaa.

Saila Pekkariselle päätös oli helppo.

– Kannustin Pekkaa ottamaan työn vastaan. Minulla on työ, jossa ei tarvitse kovin paljon matkustaa, joten se helpotti päätöksentekoa. Poikien koulun ja kavereiden vuoksi on parempi, että koti on Jyväskylässä.

Viikonloppuvapaa kahdesti kuukaudessa

Työ autotehtaalla on tällä hetkellä nelivuorotyötä. Viikonloppuvapaa on pari kertaa kuukaudessa. Ne Pekkarinen viettää kotona, mutta kun yksittäinen vapaapäivä osuu keskelle viikkoa, Jyväskylään ei kannata ajaa.

Pekkarisella on Uudenkaupungin keskustassa 29 neliön vuokrayksiö.

– Pienessä kämpässä on joskus hiljaista ja yksinäistä, vaikka osaan olla myös yksin. Vapaa-aikana pelaan salibandya työkavereiden kanssa, käyn punttisalilla ja kirjastossa.

– Ikävä on joskus kova, mutta viestittelemme perheen kanssa päivittäin joko puhelimitse tai sosiaalisen median kautta.

Uusikaupunki on pieni, noin 16 000 asukkaan kaupunki länsirannikolla. Meren läheisyys ja vanha puutalokeskusta houkuttelevat kävijöitä kesällä, mutta muuten on hiljaisempaa.

– Saa nähdä, miten talvi täällä sujuu, Pekkarinen miettii.

Ripeitä ratkaisuja aikaisemminkin

Pekkarisen perheessä isän reissutyöhön on suhtauduttu luontevasti. Päätös ei ole aiheuttanut mielipahaa, kiukuttelua tai ristiriitoja. Vaikka toinen ei olekaan jakamassa arjen askareita, yhteistä vapaa-aikaa ei tuhlata riitelyyn.

– Pojat ovat jo sen verran isoja, että ymmärtävät tilanteen, Saila Pekkarinen sanoo.

Ripeitä ratkaisuja on perheessä tehty aikaisemminkin. Vuosikymmenen alussa Pekkariset asuivat Sailan työn vuoksi pari vuotta Ranskassa. Poikien koulukäynti kuskauksineen ja hakuineen oli silloin Pekan vastuulla.

– Ranskassa vietetyt vuodet olivat hyvin perhekeskeistä aikaa ja hitsauduimme yhteen. Kahden paikkakunnan elämä Suomessa ei enää kauheasti hetkauta, Saila Pekkarinen sanoo.

Arki sujuu ilman isää

Kotona arki rullaa, vaikka isä on poissa.

– Kerran yritin hoitaa putkimiehen hommia, mutta tulos ei ollut kauhean onnistunut, Saila Pekkarinen nauraa.

– Onneksi monissa asioissa pojista on jo iso apu. Vanhempi vaihtoi autoon talvirenkaat ja nuoremman kanssa korjasimme pihakalusteet pois.

Työ, koulu ja harrastukset pitävät kotiväen kiireisenä niin, että arkipäivät soljuvat vauhdilla.

– Viikonloppuisin pitää sitten keksiä jotain kivaa tekemistä, jos Pekka ei ole täällä, Saila Pekkarinen toteaa.

Reissutyö on opettanut arvostamaan entistä enemmän yhteistä aikaa.

– Kotona on mukava olla perheen kesken ja touhuta jotakin. Vapaalla tapaan mielelläni myös ystäviäni, Pekka Pekkarinen sanoo.

Tulevaisuus on avoin

Tulevaisuuteen Pekkariset suhtautuvat avoimin mielin.

– Toistaiseksi menemme näin, mutta mikään ratkaisu ei ole kiveen hakattu. Jossakin vaiheessa haluamme asua samalla paikkakunnalla, mutta nyt menemme poikien ehdoilla.

Yhteinen viikonloppu on takana ja uusi työviikko odottaa Uudessakaupungissa. Iltavuoro alkaa kahdelta ja sitä ennen Pekkarisen on ehdittävä käydä kaupunkiasunnossa kääntymässä.

Edessä on neljän tunnin ajomatka marraskuisessa tihkusateessa.

Jaa artikkeli: