Kulttuuria, rasteja ja liikuntaa

Liikuntaa, ulkoilua ja kulttuuria yhdistävä ja kaikille avoin Kulttuuri-suunnistus valtaa kaupungin tänä vuonna kymmenennen kerran.

– Tässä vaiheessa syksyä tuntuu jo hyvältä, vaikka järjestelytiimillä riittää puuhaa ja vauhti kiihtyy Kulttuurisuunnistuksen h-hetkeä kohti, kertoo Hanne Laitinen Jyväskylän Kulttuuri- ja osallisuuspalveluista.

Kulttuuri ja liikunta sopivat todistetusti samaan koko perheen hyvän mielen tapahtumaan. Laitinen toi aikoinaan vaikutteet jatkokehittelyä varten Espoon EMMA-museon pyöräilykierroksilta ja Helsingin Taiteiden Yö -tapahtumasta.

Idea sai siivet, ja nyt Jyväskylässä suunnistetaan kulttuurin parissa jo kymmenennettä kertaa. Vastaavaa tapahtumaa ei aivan samanlaisena muualta löydy.

Kulttuurisuunnistuksen järjestävät yhdessä kaupungin väki, seurakunta, yhdistykset, yritykset ja vapaaehtoiset. Tapahtumassa esitellään kaupungin syksyn kulttuuritarjontaa sekä liikuntamahdollisuuksia. Mukana on kohteita, joihin ei välttämättä muuten pääse.

Tärkeintä on osallistua ja viettää mukava sunnuntai-iltapäivä

– Suunnistaessa tutustuu omaan kaupunkiin uudesta näkökulmasta, voi innostua vaikkapa uuteen harrastukseen. Tärkeintä on osallistua ja viettää mukava sunnuntai-iltapäivä porukalla kohteita bongaillen, Laitinen innostaa.

Viime vuosina on kehitetty rasteille erityistä ohjelmaa, esityksiä, konsertteja, työpajoja, opastuksia, mittauksia ja arvontoja. Rastit voivat sisältää kulttuuria, taidetta ja liikuntaa omatoimisesti tai ohjatusti. Myös lapsille löytyy työpajoja ja koettavaa.

Juhlavuoden kunniaksi mukana on uusia kohteita sekä tutumpia paikkoja tuorein sisällöin. Suunnistajat voivat oman mielenkiintonsa ja aikataulunsa mukaan vierailla vapaasti rastipisteillä. Osa suunnistajista viettää kohteissa aikaa, kuuntee, osallistuu ja nauttii kahvion tarjoilusta. Jotkut suunnistavat urheilumielellä reippaillen kaikki 15 kohdetta.

Kulttuurisuunnistuksen kaikkien rastien tiedot sekä niihin liittyvät kiperät kysymykset löytyvät tapahtumapäivän Keskisuomalaisesta. Kiertämällä vähintään neljä rastia, keräämällä niistä leimat sekä vastaamalla kysymyksiin pääsee osallistumaan kulttuuri- ja liikunta-aiheisten palkintojen arvontaan.

Kulttuuriluotsit ovat mukana eri kohteilla ja vetävät opastettuja kierroksia. Else Heikkilä esittelee Kaupunginkirkkoa. Kirkolla rastin pääsee suorittamaan etsimällä yksityiskohtia kirkon arkkitehtuurista ja taiteesta.

– Etenkin uusille jyväskyläläisille tapahtuma on oiva mahdollisuus tutustua mielenkiintoisiin paikkoihin, kun ovet ovat avoinna. Kaupunginkirkko on kiinnostava rastikohde jo siksi, että se on Jyväskylän vanhimpia rakennuksia. Sen alttaritauluissa, patsaissa ja lasimaa-
lauksissa riittää tutkittavaa, Heikkilä vinkkaa.

Kulttuurisuunnistus Jyväskylässä 8.9. klo 12–16.
Lue lisää

Jaa artikkeli: