Korona-aika nosti perusasiat valokeilaan

Poikkeuksellinen aika saa monen pohtimaan, mitä hyvä elämä on. Kysyimme eri aloja edustavilta jyväskyläläisiltä, mitä hyvä elämä heille tarkoittaa, onko korona ravistellut tätä käsitystä ja kuinka he toteuttavat hyvää elämää nyt.

Näitä asioita kysyimme:
1. Mitä hyvä elämä tarkoittaa sinulle?
2. Onko koronaviruspandemia muuttanut käsitystäsi hyvästä elämästä? Jos, niin miten?
3. Miten sinä toteutat hyvää elämää käytännössä tänä poikkeuksellisena aikana
?

Pappi Riku Bucht, 43

Kuvassa yllä: Pappi Riku Bucht

1.  Hyvän elämän voi ymmärtää monella tavalla, mutta vastaan tärkeimmällä: hyvän elämän löytää toisiin sitoutuvan rakkauden kautta. Se, jolla riittää rakkautta toisille, elää hyvän elämän, vaikka tuntisi itsensä pieneksi tai mitättömäksi. Se, jonka rakkaus riittää vain itselle, elää kylmän elämän, vaikka luulisi itsestään suuria. Hyvä elämä ei siis ole minulle sisäinen tuntemus, vaan liittyy siihen, mitä ihmisen elämästä ympärille aiheutuu.

2.  Ei paljon, mutta ihmissuhteiden ja kohtaamisen merkityksen ymmärtää vielä paremmin, kun niistä joutuu tinkimään. Lenkkeilyn ja luonnon merkitys on korostunut, ja lasten harrastusten ollessa tauolla ainainen kiire on aavistuksen helpottanut. Mietin elämän rajallisuutta papin työn kautta muulloinkin kuin korona-aikaan. Hautajaiskodeissa käynti muistuttaa, että sopu itsensä, toisten ihmisten, luonnon ja Jumalan kanssa on jo paljon.

3.  Ihminen on itse huono arvioimaan elämänsä hyvyyttä. Olen pyrkinyt kantamaan sen, mitä on vastuullani, mutta onnistumisesta en tiedä. Rakensin tyttärelleni majan lomaviikolla ja yritän auttaa tukalassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaperhettä. Jälkimmäinen on tärkeä asia, mutta keinot ovat vähissä.

Nooralotta Neziri
Pikajuoksija Nooralotta Neziri

Pikajuoksija Nooralotta Neziri, 27

1.  Hyvä elämä tarkoittaa minulle sitä, että teen asioita, joista nautin ja saan olla läheisten ihmisten ympäröimänä. Perhe on minulle ykkösasia ja haluan olla perheeni elämässä mukana mahdollisimman paljon. Tällä hetkellä myös kilpaurheilu tuo erityistä sisältöä elämääni. Siinä pääsen aidosti toteuttamaan itseäni!

2.  Koronavirusepidemia on auttanut ymmärtämään paremmin hitaamman elämän tärkeyden! Olen tehnyt kyllä paljon töitä etänä yhteistyökumppaneiden kanssa ja harjoitellut aitajuoksua, mutta muuten elämä on hieman rauhallisempaa. Luulen, että nykyaikana rauhan merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa.

3.  Pidän etänä yhteyttä perheenjäseniini. Pyrin olemaan mahdollisimman hyvin karanteenissa, jotta en vahingossa levittäisi tautia varsinkaan riskiryhmäläisiin. Olen myös koittanut piristää ihmisiä erilaisilla somen kautta toteutetuilla jutuilla.

Kirjailija Markku Ropponen
Kirjailija Markku Ropponen

Kirjailija Markku Ropponen, 65

1.  Täytyy yrittää olla sovussa ja tasapainossa itsensä kanssa, mitä se nyt missäkin elämäntilanteessa tarkoittaa. Hyvä elämä on hiljaisuutta, pysäyttävä lause kirjasta, taitoa pitää päivässä edes pieni tauko aiheesta ”minä”. Niitä pysäyttäviä lauseita löytyy muuten Claes Anderssonin kirjasta Seuraavaksi Jätkäsaari.

2.  Epidemia ei ole muuttanut käsitystäni hyvästä elämästä, luulen. Ilmastonmuutos saa sekunnin hengähdystauon, ehkä jokin luontokappale jossakin saa elää tuon sekunnin hyvää elämää. Sitten taas mennään täyttä höyryä.

3.  Hengittelen metsäilmaa koiralenkillä, tuen istuvaa hallitusta sen ponnisteluissa ja soittelen kavereille.

Lyömäsoittaja June Binnie
Lyömäsoittaja June Binnie

Lyömäsoittaja June Binnie, 36

1.  Se tarkoittaa elämää, jossa on paljon rakkautta ja musiikkia! Myös terveys, onnellisuus ja uskonto ovat minulle hyvin tärkeitä. Olen tykännyt käydä englanninkielisissä jumalanpalveluksissa Vanhassa pappilassa. Toivotaan, että näitä tilaisuuksia päästään pian taas järjestämään. Vinkkinä muuten, että sinne mahtuisi lisää porukkaa mukaan!

2.  Muusikkona koronavirusepidemia pelottaa minua taloudellisesti, koska konsertit jouduttiin perumaan. Minulle ja soittajakollegoilleni on kuitenkin tärkeää tarjota kuulijoille konsertteja ja instrumenttiemme esittelyjä Jyväskylä Sinfonian Youtube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Näiden avulla haluamme viihdyttää ja tuoda iloa ihmisille heidän koteihinsa.

3.  Täytyy pitää mielessä, mikä on tärkeää näinä aikoina. Olen kiitollinen siitä, että minä ja läheiseni olemme pysyneet terveinä. Odotan kovasti, että pääsen pian kotimaahani Skotlantiin tapaamaan heitä. Toivo tästä ja musiikkivideoiden tekeminen auttavat minua jaksamaan.

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen
Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen

Euroopan parlamentin jäsen Mauri Pekkarinen, 72

1.  Se on terveyttä läheisille ja itselle. Se on mahdollisuutta olla läheisten kanssa, saada tehdä haluamaansa ja arvostamaansa isänmaan ja pienen pieneltä osalta koko maailman hyväksi.

2.  Kaksi havaintoa:

a) Olen saanut olla kahdestaan Raijan kanssa monta viikkoa, töitä tehden etänä, mutta myös liikkuen ja pohtien koko yhteisen elämämme kaarta ja muutoinkin syvällisiä asioita. Meillä ei ole koskaan ollut yli 47 yhteisen vuoden aikana vastaavaa mahdollisuutta. Näin hyvä, vaikka lapsia onkin ikävä.

b) Olen tullut vakuuttuneeksi, että pienyhteisöt, lähiruoka, lyhyemmät tuotanto- ja jakeluketjut, digitalisaatio, ekologisesti kestävä, hajautetumpi yhteiskunta sekä henkiset/hengelliset arvot vahvistuvat.

3.  Tekemällä töitä Oittilan talollamme. Liikkuen paljon ulkona Raijan kanssa. Pidämme myös perheen kanssa (21 henkilöä) yhteyttä videolla sunnuntaisin, pienemmissä porukoissa joka päivä.

Tutkijatohtori Tiia Kekäläinen
Tutkijatohtori Tiia Kekäläinen

Tutkijatohtori Tiia Kekäläinen, 28

1. Ennen kaikkea hyvää arkea, jossa voi toteuttaa itselle tärkeitä asioita. Hyvään elämään kuuluu esimerkiksi terveys, läheiset ihmissuhteet, työ ja harrastukset.

2.  Ei ole muuttanut käsitystä, mutta on saanut ymmärtämään, että monet arkipäiväiset hyvään elämään kuuluvat asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä. Näihin kuuluvat monet harrastukset ja läheisten tapaaminen. Poikkeustilanne on antanut myös uusia mittasuhteita asioille. Meillä piti olla toukokuussa häät, ja kaikki järjestelyt olivat kutakuinkin tehty, mutta juhlat jouduttiin perumaan. Odotin häitä kovasti, mutta loppujen lopuksi niiden siirtäminen tuntuu aika mitättömältä murheelta.

3.  Pyrin elämään mahdollisimman omannäköistä arkea hieman muokattuna versiona. Työt sujuvat etänä ja harrastuksista ohjattu liikunta on vaihtunut kotitreeniin ja ulkoiluun. Läheisten kanssa on soiteltu ja viestitelty, perhekahveja ja illanistujaisia on pidetty videoyhteyden avulla. Olen kyllä aina viihtynyt kotona puolison ja kissan kanssa, joten nyt kotoilulle on runsaasti aikaa.

Abiturientti Inkeri Vaskonen, 19
Abiturientti Inkeri Vaskonen

Abiturientti Inkeri Vaskonen, 19

1. Hyvä elämä tarkoittaa sitä, että oma elämä on mielekästä. Pitää olla läheisiä ihmisiä ja tekemistä, josta tykkää. Myös perusasiat, kuten terveys ja turvallisuus vaikuttavat hyvään elämään.

2. Korona ei ole vaikuttanut käsitykseeni mitenkään erityisesti. Muistaa kyllä taas arvostaa kavereiden näkemistä ja sitä, että on tanssitreenejä, esityksiä ja kaikenlaisia tapahtumia.

3. Pidän yhteyttä ystäviin videopuheluilla, ja online-tanssitunnit tuovat tekemistä. Onneksi teknologia mahdollistaa nuo. Se ei kuitenkaan ole sama kuin että näkisi kavereita oikeasti tai voisi treenata yhdessä, joten toivon, että asiat palautuisivat normaaliksi pian.

Jaa artikkeli: