Kitara vaihtui pianoon, rockmusiikki virsiin

Legendaarinen muusikko Jukka Tolonen on kulkenut pitkän tien varjoista valoon. Usko on tuonut uuden suunnan elämään.

Millainen rooli musiikilla on elämässäsi tänään?
Musiikki on elämässäni yhä keskeisessä roolissa. En ole koskaan mitään muuta tehnytkään, enkä oikein juuri muuta osaakaan. Suurin osa ajasta menee hengellisen musiikin parissa.

Millaisen vastaanoton hengellinen musiikkisi on saanut?
Ainakin hengellisissä piireissä musiikkini on otettu lämmöllä vastaan, enkä ole kuullut mitään negatiivista muualtakaan. Monet ovat nähneet, että olen taas reilassa, normaalissa elämässä takaisin, joten senkin takia hengellisyys suodaan minulle mielellään.

Sait mainetta ja tunnustusta varsin nuorena. Miten se vaikutti sinuun?
Vähän salakavalasti maine nousi päähän, ilman että sitä itsekään tajusin. Ylpistyin, kun ulkomaillakin tuli menestystä. Se varmaan osittain vaikutti siihen, että huumeet ja petollinen elämä tulivat kuvaan mukaan.

Mistä olet urallasi erityisen ylpeä?
Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut musikaalisuuden lahjan ja olen saanut tehdä musiikkia työkseni. Olen ylpeä monista 70-luvun jutuista, ekoista soololevyistä, Tasavallan Presidentin levyistä, ja siitä, että olen saanut tehdä pari hengellistä levyä.

1960–1970 oli progressiivinen rockin kulta-aikaa. Kaipaatko noita aikoja takaisin?
Jonkinlainen nostalgiabuumi on menossa tälläkin hetkellä. Olen ollut vierailevana basistina Vesa Aaltosen bändissä, joka soittaa vanhoja Tasavallan Presidentin kappaleita, ja nyt Wigwam viettää 50-vuotisjuhlia. Ilahduttavaa, että nuoremmat arvostavat ja tykkäävät monista niistä jutuista, joita aikanaan tehtiin.

Kärsit pahasta nivelrikosta. Miten se on vaikuttanut elämääsi?
Kitaransoitto ei enää suju, mutta pystyn soittamaan välttävästi pianoa ja bassokitaraa. Liikkuminen on hieman hankalaa. Onneksi ei ole särkyjä ja kolotuksia.

Millainen kipu on ollut kitaran soitosta luopuminen?
Kun tajusin, ettei homma enää toimi, se oli kova paikka, varsinkin kun en ole mitään muuta tehnytkään. Kitaransoitto on ollut rakas asia ja intohimo koko elämän. Uskon, että tarvitsin senkin kovan paikan oppiakseni tiettyjä asioita. Enää se ei tunnu pahalta.

Miten usko on muuttanut sinua?
Se on olennaisesti muuttanut minua. Minusta on tullut sama vanha itseni, joka olin pikkupoikana. Lähdin kasvamaan väärään suuntaan, kun päihteet tuli kuvioihin mukaan. Perusasiat pysyvät kunnossa, kun on kristittyjä kavereita, rukoilen ja tutkin Raamattua. Minulla on nyt kaikin tavoin parempi elämä.

Minkä neuvon antaisit nuorille muusikonaluille?
Kaksi perusasiaa, jotka ovat auttanut minut takaisin jaloilleni ovat raittius ja Jeesus. Jos olisin ymmärtänyt, että päihteet ovat minun heikko kohtani, en olisi ruvennut teininä juomaan kaljaa ollenkaan. Jos saisin elää elämäni uudelleen, olisin raittiina alusta lähtien.

Mitkä asiat tuovat sinulle iloa?
Nykyään monet pienet asiat, mitä ei aikaisemmin huomioinut, kuten lintujen laulu. Se, että sain jatkoajan elämääni ja saan elää raittiina. Sekä tietysti se, että olen eheyttänyt suhteet lapsiini ja että minulla on lapsenlapsia.

Mikä on mottosi?
Herran pelko on viisauden alku.

 

Jaa artikkeli: