Kirkkopäivät keskustelee, kohtaa ja vähän ravistaakin

Kirkkopalveluiden kehityspäällikön Jari Kupiaisen mukaan kirkon suurtapahtumaan kannattaa tulla viipyilemään ja nauttimaan monipuolisesta ohjelmasta.

Miksi Kirkkopäiviä järjestetään?
Kirkkopäivät on koko kirkon tapahtuma, jonka perustehtävänä on toimia keskustelu- ja kohtaamisfoorumina eri tavalla ajatteleville ja eri tavalla uskoville. Kirkkopäivät on myös kirkollinen ukkosenjohdin.

Mikä on tapahtuman ydinajatus?
Jyväskylän Kirkkopäivien ydinajatuksena on kohtaaminen.

Milloin tapahtuman suunnittelu on aloitettu?
Jyväskylän Kirkkopäivät julkistettiin kaksi vuotta sitten Turun Kirkkopäivillä. Tapahtuman suunnittelu aloitettiin syksyllä 2017.

Miten ohjelma on koostettu?
Ohjelman runko oli valmiina viime syksynä ja sitä on täydennetty kevään aikana. Mukana on sekä kestoteemoja, kuten ilmastonmuutos, maahanmuutto ja ihmisoikeudet, että ajankohtaista asiaa. Arvokeskustelut kuuluvat olennaisena osana Kirkkopäivien ohjelmaan.

Miten Kirkkopäivät istuu Yläkaupungin Yöhön?
Erittäin hyvin. Kirkkopäivien ja Yläkaupungin Yön ohjelmakartassa on paljon arvoyhteensopivia tapahtumia: gospelkonsertteja, arvokeskusteluja, kuorojen kokoontumisia. Kirkkopäivät istuu hyvin kaupunkikuvaan. Meidän tehtävänä on palvella seurakuntalaisia, sekoittaa ja vähän ravistaakin. Siinä olemme mielestäni onnistuneet hyvin Jyväskylässä.

Millä mielellä olet seurannut julkisuudessa käytyä keskustelua Jussi Halla-ahosta ja Teemu Laajasalosta?
Mietteliäällä mielellä. Paljon ääniä on kuulunut sekä puolesta että vastaan. Tapahtuman järjestäjinä arvioimme tilannetta ja käytämme kokonaisharkintaa. Pitää miettiä, millä perusteilla päätöksiä tehdään, jos tehdään. Silloin ei voi kuunnella vain yhtä ääntä. Ymmärrän tilaisuuteen liittyvät pelkotilat ja kysymysmerkit, mutta olen piispan kanssa samaa mieltä siitä, ettei eristäminen ole oikea ratkaisu vaan dialogi.

Kuinka hyvin Kirkkopäivät on ajassa?
Kirkolla on pysyvä sanoma ja luovuttamattomia arvoja. Kirkkopäivät edustaa nykyajan kirkkoa ja seurakuntaa ja katsoo ehkä vähän tulevaisuuteenkin. Kirkkopäivät pyrkii olemaan rohkea ja kokeileva. On uskallettava ottaa riskejä, sanoa ääneen asioita ja uskallettava myös epäonnistua. Siinä mielessä olemme ajassa.

Miten houkuttelisit tavallisia jyväskyläläisiä Kirkkopäiville?
Houkuttelisin jyväskyläläisiä viipyilemään. Käymään kirkkotorilla, partiotapatumassa, laulamaan kuorojen kanssa. Kirkkopäivillä saa myös viihtyä. Jos haluaa tutkia, mitä kirkko on ja mitä arvoja se edustaa, kannattaa osallistua. Ei kirkko ole elämälle vieras, siksi teemme yhteistyötä Yläkaupungin Yön kanssa. Sinne vaan sekaan!

Millaisia Kirkkopäiviä tulevaisuudessa järjestetään?
Olemme aika isojen muutosten edessä. Tähän liittyy varmasti osaltaan kirkon jäsenkehitys sekä kirkkohallituksen ja seurakuntien mahdollisuus tukea taloudellisesti tapahtumia. Luulen, että tulevaisuudessa järjestetään enemmän yhteisiä tapahtumia esimerkiksi Kirkon musiikkijuhlien, Lähetysjuhlien ja Kirkkopäivien kanssa.

Voisivatko kirkot järjestää joskus yhteisiä päiviä?
Olen ekumenian vahva kannattaja. Olen mukana muun muassa Saksan kirkkopäivillä kansainvälisessä työryhmässä ja Euroopan kirkkopäivien eli tulevien ekumeenisten kirkkopäivien toimikunnassa kehittämässä tapahtumaa. Euroopassa ekumenialla on vahva tulevaisuus ja se tulee näkymään toivottavasti myös Suomessa.

Kuinka monennet Kirkkopäivät nämä ovat sinulle?
Neljännet Kirkkopäivät. Suunnitelmia on ainakin vuoteen 2023 asti.

Miten onnistut välttämään stressiä?
Olen oppinut siihen, että asiat järjestyvät, ja että olet juuri niin vahva kuin ympärilläsi olevat ihmiset. On pystyttävä delegoimaan ja luottamaan ihmisiin. Pitää huolehtia myös itsestä. Minulla se kiteytyy siihen, että nukun hyvin, syön hyvin, liikun hyvin ja juon vettä.

Mitä on ohjelmassa Jyväskylän Kirkkopäivien jälkeen?
Tiedossa on vähän pidempi kesäloma, jonka tosin käytän käymällä Saksan Kirkkopäivillä ja Tanskan Taivaallisilla päivillä. Ajattelin hoitaa isovanhempia ja lastenlasta. Poika opiskelee Saksassa, joten käyn moikkaamassa häntä.

Mitä kirkko sinulle merkitsee?
Kirkko on minulle turvapaikka.

Jaa artikkeli: