Kirkko uudessa valossa

Miltä Taulumäen kirkko näyttäisi vaaleansinisenä, itsenäisyyspäivän väreissä tai vaikkapa joulun sävyisenä? Tätä testattiin marraskuun viimeisellä viikolla.

Arkkitehti Elsi Borg suunnitteli Taulumäen kirkon alkujaan vaaleansiniseksi. Marraskuun viimeisenä tiistaina sen saattoi nähdä sinisessä sävyssään, kun kirkolla testattiin uuden valaistustekniikan mahdollisuuksia. Uljas rakennus osallistui samalla viikon ajan Valon kaupunki Jyväskylän Valoiloa-tapahtumaan.

Kirkko Arkkitehti Elsi Borgin alkuperäisen
värisuunnitelman hengessä vaaleansinisenä.
Sunnuntain punaisen ja kullan sävyt
ennakoivat joulua.

Marraskuun pimeinä iltoina päästiin testaamaan erilaisia uuden tekniikan suomia mahdollisuuksia ja kerättiin kokemusta kokonaisvaltaista valaistussuunnitelmaa varten. Ulkosivujen nykyinen valaistus on sävyltään keltainen, mutta jatkossa väritön valaistus korostaa kirkon todellista väriä. Uusi tekniikka mahdollistaa myös värisävyn vaihtelun.

Perjantaina viisi eri värisävyä vaihtuivat
minuutin välein. Väreinä olivat
muun muassa purppura ja vihreä

– Valoasiat ovat herkkiä, ja suuren kirkon kohdalla mietimme tarkasti, millaiset vaihtoehdot ovat mahdollisia. Uudistuksen jälkeen voimme ottaa käyttöön tilapäisiä ja raikkaita valoratkaisuja vaikkapa yhden päivän tai viikon ajaksi, suunnittelee Taulumäen kanttori Jukka Hassinen.

Ensi vuoden syyspimeissä päästään viimeistään ihailemaan työn tuloksia

Hassinen myöntää, että uudet värisävyt saattavat tuntua äkkiseltään rohkeilta, ja ne ovat herättäneet monenlaisia mielipiteitä.

– Vastaanotto on ollut ihastunutta ja ei niin innostunutta, joidenkin mielestä perusväri on paras. Oma suosikkini on sininen sävy, josta moni muukin on tykännyt.

Lauantaina kirkko loisti itsenäisyyden
väreissä sinisenä ja valkoisena.

Julkisivuvalaistus elävöittää ja tuo esiin kookkaan kirkon pystysuoria linjoja, muotoja ja pintaa. Ensi kevään remontin aikana valaistus uusitaan sisältä ja ulkoa, ja uuden led-tekniikan arvellaan vähentävän energiankulutuksen kolmannekseen nykyisestä.

Kaupunkilaisten palautetta toivotaan jatkossakin muun muassa Taulumäen Facebook-sivun kautta. Valosuunnittelu jatkuu yhteistyössä kaupungin kanssa.

– Ensi vuoden syyspimeissä päästään viimeistään ihailemaan työn tuloksia, Hassinen lupaa.

Kun värit eivät ole käytössä, lämmin ja
kylmä valkoinen sävy vuorottelevat seinän pinnalla.
Jaa artikkeli: