Kesätöiden konkari

Katja Vejanderilla on menossa kahdeskymmenes vuosi hautausmaalla kausityöntekijänä. Kokemus on tuonut mukanaan lisää vastuuta. Osastonhoitajana hän johtaa oman alueensa viisihenkistä tiimiä.

Katja Vejander oli kuusitoistavuotias, kun hän aloitti ensimmäistä kertaa kesätyöt hautausmaalla.  Idea kesätyöpaikasta tuli äidiltä.  Äiti työskentelee suntiona ja vahtimestarina Mäntykankaalla ja tuli myös itse aikoinaan kausityöntekijäksi hautausmaalle.
Tänä kesänä Vejanderilla on menossa jo kahdeskymmenes pesti kausityöntekijänä. Ensimmäisinä vuosina työrupeamat laskettiin viikoissa, mutta pian ne pitenivät kuukausiksi.
– Väliin mahtuu muutama välivuosi, kun sain kaksi tyttöä. Olin äitiyslomalla ja lasten kanssa kotona.

Tänä kesänä työt alkoivat toukokuun alusta ja päättyvät lokakuun alkupuolella.
Katja Vejander on vuosien saatossa toiminut sekä Mäntykankaalla että Vanhalla hautausmaalla. Pitkä kokemus on tuonut lisää vastuuta. Mäntykankaalla hauta-alueiden hoito on jaettu seitsemän tiimin kesken ja sen lisäksi kahdeksas tiimi vastaa hautausmaan yleisistä alueista. Vejander toimii osastonhoitajana ja johtaa oman alueensa viisihenkistä tiimiä.
– Täällä on hirveän hyvää porukkaa töissä ja tosi hyvä henki. Kaikki auttavat toisiaan myös yli aluerajojen. Varmaan siksi homma toimiikin, kun apuja saa puolin ja toisin, silloin kun on tarvetta.

Työ tekijäänsä opettaa. Mäntykankaan hautausmaan kausityöntekijä Katja Vejander jatkaa usein työpäivän jälkeen samanlaisissa hommissa kotipihassaan.

Kauden alussa kerätään vanhat kynttilät, havut ja kanervat pois ja alue puhdistetaan lehtipuhaltimilla. Sitten on vuorossa kukkaosuuksien kaivaminen ja muut lapiohommat sekä mullan kärrääminen.
Myöhemmin kesällä työtehtäviin kuuluvat muun muassa kukkien hoito ja kastelu sekä nurmikon ja pensaiden leikkuu. Työn lomassa ehtii myös vaihtaa muutaman sanan hautausmailla vierailevien kanssa, joista monet ovat tulleet tutuiksi vuosien saatossa.
– Paljon tulee vierailijoilta myös kehuja ja kiitosta siitä, että on niin kaunis hautausmaa.

Vejanderin työuran aikana moni työtehtävä on helpottunut ja muuttunut kevyemmäksi. Myös koneet ja apuvälineet ovat kehittyneet.
– Muistan, kun aikoinaan homma tuntui urakkatyöltä. Sormet roikkuivat iltapäivällä polvitaipeissa, kun kannettiin hellepäivänä vettä kastelukannuilla. Nyt homma on leppoisampaa, ja kastelu hoidetaan letkuilla.

Alun perin Vejander opiskeli ravitsemustyöntekijäksi ja työskenteli ruokapuolella, mutta ulkotyöt tuntuivat mukavammalta kuin työskentely kuuman hellan vieressä.
– Joskus mietin, että lähtisin vielä kouluttautumaan. Mutta kun ikää on tullut lisää, se tuntuu entistä vaikeammalta.
Vejander pitää työstään ja hän on sen kautta oppinut paljon puutarhanhoidosta. Työpäivän päätyttyä hän suuntaa kotiin Leppävedelle ja jatkaa usein samanlaisissa hommissa omassa pihapiirissään.  Hän tunnustaa olevansa viimeisen päälle luonto- ja koti-ihminen.
– Kotona on eläimiä ja koiran kanssa lenkkeillään. Tykkään liikkua luonnossa ja metsässä, joskus tulee käytyä myös marjassa.

Kausityötä sadalle:

Jyväskylän seurakunnalla on noin 100 kausityöntekijää kuudella eri hautausmaalla.
Kausitöiden kesto vaihtelee kuukaudesta aina vajaaseen puoleen vuoteen.
Hakuaika kausityöntekijäksi käynnistyy tammikuun alussa. Tänä vuonna hakijoita oli yli 600.
Jaa artikkeli: