Kallistunut hautakivi on vaarallinen

Kallellaan tai painuneena oleva hautakivi on vaarallinen sekä työntekijöille että hautausmaalla vieraileville.

Jyväskylän seurakunnan hautausmailla tarkistetaan tänäkin keväänä hoitohautojen muistomerkkien kunto. Kallellaan tai painuneena oleva hautakivi on vaarallinen sekä työntekijöille että hautausmaalla vieraileville.  Suoristamista vaativasta hoitohaudan muistomerkistä kerrotaan omaisille kirjeellä. Viime vuonna postitettiin noin 160 kirjettä.

– Kaikki eivät muista, että hautakivet ovat vainajan omaisten omaisuutta. Myös vastuu niiden hoidosta kuuluu omaisille, sanoo Vanhan hautausmaan työnjohtaja Liisa Kontunen.

Hautakiven kallistuminen on usein monen tekijän summa. Se voi johtua maan routimisesta tai puiden juuret saattavat nostaa hautakiveä ylöspäin. Lisäksi maan painuminen voi siirtää kiveä.

Hautakiven oikaiseminen vaatii erityistä osaamista. Kontunen kannustaa omaisia käyttämään työhön kivialan ammattilaisia.

– Hautakivi voi painaa satoja kiloja. Se on kaatuessaan todella vaarallinen. Hautakivi saattaa myös rikkoontua, Kontunen kertoo.

Seurakunnalta ei enää voi ostaa hautakiven oikaisua. Ostopalvelu poistettiin muutama vuosi sitten.

– Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Seurakunnalla on kuusi hautausmaata, joilla on tuhansia hautoja, Kontunen toteaa.

Jaa artikkeli: