Joulupukin apurit haussa

Kaikille kone -kampanjassa yritykset lahjoittavat käytettyjä tietokoneita. Seurakuntien diakonia jakaa koneet niitä tarvitseville.

Opiskelu ei onnistu nykyään ilman tietokonetta tai tablettia. Kynä ja vihko eivät enää riitä, kun opintomateriaalit ovat verkossa ja tehtävät tehdään sähköisille oppimisalustoille.

Kaikilla ei ole varaa ajanmukaiseen tietotekniikkaan. Kaikille kone -kampanja iskee kiinni tähän epäkohtaan. Valtakunnallisen kampanjan tavoitteena on varmistaa, etteivät kenenkään opinnot tai koulutuspaikka jää kiinni puuttuvasta tietokoneesta.

Seurakuntien diakonia jakaa koneet

Toukokuun alussa käynnistyneessä kampanjassa kerätään yrityksiltä vanhoja läppäreitä ja tabletteja. Koneet tyhjennetään asianmukaisesti ja turvallisesti. Tämän jälkeen seurakuntien diakonia jakaa koneet niitä tarvitseville. Kampanjan tavoitteena on kerätä tuhat konetta kuluvan vuoden aikana.

Kaikille kone -kampanjan siemen kylvettiin jo jouluna 2015. Silloin pelialan ihmiset keksivät kerätä koneita perheille, joilla ei ollut varaa sellaista hankkia. Keräyksessä saatiin vajaat parisataa konetta, jotka jaettiin seurakunnissa.

– Koneen saaneilta tullut palaute oli koskettavaa. On uskomatonta, että monen opiskelu ei ole mahdollista, kun ei ole konetta, sanoo Ilkka Kalmanlehto Kotimaanavusta.

Kaikilla ei ole varaa kalliisiin laitteisiin

Jyväskylän seurakunnan diakonian työalasihteeri Heini Lekander tietää, että kaikilla ei ole varaa kalliisiin laitteisiin. Opintotuki menee elämiseen. Varsinkin 17-vuotiaat ovat väliinputoajia, koska heillä loppuu lapsilisän maksu, mutta vanhempien kotona asuvina monella ei ole oikeutta opintoetuisuuksiinkaan.

– Tätä on vaikea ymmärtää perheissä, joissa on hyvin toimeentulevat vanhemmat ja muuta sukua apuna. Jos on vain yksi huoltaja, joka on pitkäaikaistyötön, työelämän ulkopuolella tai vaikeasti sairas, niin silloin rahasta voi olla todella tiukkaa, Lekander muistuttaa.

Yhteiskuntavastuu toiminnan tavaksi

Käytettyjen koneiden keräämisessä ei pyritä kertapyrähdykseen, vaan tavoitteena on jatkuvuus. Kalmanlehto kertoo, että kampanjan tavoitteena on, että yritykset ottaisivat yhteiskuntavastuun toiminnan tavaksi.

– Jokainen nuori, joka pystyy valmistumaan ammattiin ja luo jopa uutta työtä ympäristöön, on myös lahjoittavan yrityksen asiakas tulevaisuudessa. Yhteiskunnan näkökulmasta yksikin syrjäytyminen on kallis.

Ettei kenenkään opiskelu jäisi kiinni koneesta

Kaikille kone -kampanjan takana on suuria nimiä. Pääjärjestäjiä ovat Me-säätiö ja Tukikummit-säätiö. Oman panoksensa ovat laittaneet myös monet yritysmaailman huippunimet. Kampanjan suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

– Suomi 100-juhlavuonna käynnistämme kampanjan, jonka tarkoitus on varmistaa, ettei kenenkään opiskelu jäisi kiinni siitä, onko hänellä mahdollisuutta hankkia omaa tietokonetta vai ei, Niinistö sanoo.

Jaa artikkeli: