Jouluihminen jo pienestä pitäen

Iida Myllylä

Jo lapsuudessa jyväskyläläisen Iida Myllylän joulumieli syntyi ennen kaikkea yhdessäolosta. Niin on yhä.

”Ajattelen, että joulukuu on minulle liian lyhyt aika jouluttaa”, opiskelija Iida Myllylä sanoo.

Millainen jouluihminen olet?
Rakastan joulua. Joulu on minulle hyvin mieluinen ja tärkeä aika vuodesta, johon haluan panostaa joka kerta. Olen tykännyt joulusta aina eli olen niin sanotusti ollut jouluihminen jo pienestä pitäen.

Koska on sopiva hetki aloittaa ”joulutus”?
Mielestäni ei ole olemassa oikeaa tai väärää hetkeä aloittaa joulutusta. Aloitan itse joulufiilistelyn ja etukäteisvalmistelut jo hyvissä ajoin marraskuussa. Ajattelen, että joulukuu on minulle liian lyhyt aika jouluttaa.

Liittyykö joulunviettoosi perinteitä?
Yksi perheemme yhteisistä ja tärkeimmistä traditioista on ollut koristella joulukuusi itsenäisyyspäivänä. Silloin leivotaan myös piparkakkuja.

Missä vietät tulevan joulun?
Vietän tulevan joulun vanhempieni luona Oulussa, josta olen kotoisin. On myös mahdollista, että lähdemme yhdessä viettämään joulua mökillemme Iisalmeen. Siinäkin olisi tunnelmaa.

Miltä joulu kuulostaa?
Suosikkijoululauluni on John Roxin sanoittama ja Gayla Peeveyn esittämä ”I want a Hippopotamus for Christmas”. Se ei ehkä ole perinteisimmästä päästä, mutta saa minut hyvälle mielelle kerta toisensa jälkeen. Joulun alla saatan käydä laulamassa Kauneimpia joululauluja.

Miltä joulu maistuu?
Jouluna ruoka on eittämättä suuressa roolissa. On alkuruuat, pääruuat, jälkiruuat ja joulupuuro. Joulupöydässä pidän kaikkein eniten porkkanalaatikosta. Siirryttyäni kasvisruokavalioon myös joulukinkku on vaihtunut vönerkinkkuun.

Rakkain joulumuistosi?
Yksittäistä muistoa on mahdotonta nimetä. Mieleeni tulee kyllä heti useita jouluja, joissa erityisesti läheisten kanssa vietetty aika on tuntunut tarpeelliselta ja tärkeältä. Jo lapsena joulumieli syntyi yhdessäolosta. Joulu on perhejuhla.

Mitä toivot lahjaksi tänä jouluna?
Lankoja villapaitaan.

Tuntuuko joulu erilaiselta näinä vaikeina aikoina?
Esimerkiksi Ukrainan sota pyörii tietysti mielessä myös joulun alla. Mietin, millainen mahtaakaan olla joulu sodan jaloissa? Vaikka on tärkeää tiedostaa, että kaikilla asiat eivät ole yhtä hyvin kuin itsellä, pyrin silti siihen, etteivät ikävät uutiset maailmalta vaikuttaisi liikaa omaan joulunviettooni.

Mitä odotat ensi vuodelta?
Uudelle vuodelle on vaikeaa asettaa odotuksia, sillä tulevasta ei koskaan tiedä. Opiskelen tällä hetkellä Jyväskylän kristillisen opiston teatterilinjalla, ja odotan esimerkiksi sitä, mitä uusia tuulia ja annettavaa opinnoilla minulle on.

Jaa artikkeli: