Jotain uutta, jotain perinteistä

Kauneimmat joululaulut soivat Jyväskylän seurakunnassa tänä vuonna myös erilaisissa videotallenteissa.

Kauneimmat joululaulut soivat tänäkin adventtina, mutta eri tavoilla kuin koskaan ennen.

Tänä vuonna seurakunnat välittävät suurten yhteislaulutilaisuuksien sijaan Kauneimpien joululaulujen tunnelmaa netissä tai laulattavat ihmisiä maskin kanssa esimerkiksi pienimuotoisissa alle 20 hengen tapahtumissa tai ulkona. Verkossa Jyväskylän seurakunta esittää muun muassa klassisia joululauluja, boogie-versioita ja lauluja lasten makuun.

Perinteisesti Suomen Lähetysseuran 1970-luvulla aloittama perinne on koonnut vuosittain jopa miljoona suomalaista kirkkoihin laulamaan.

– Kirkko täynnä väkeä, joka laulaa tuttuja lauluja sydämensä pohjasta – kyllähän se sykähdyttää sydäntä. Tunnelma on upea, sanoo Palokan alueseurakunnan kanttori Liisa Partanen.

Koronavuonna 2020 seurakuntien ja kanttorien apuna ovat erilaiset nettikanavat.

Myös Partanen on tehnyt kollegansa Pertti Tahkolan, muutaman kuorolaulajan sekä jousikvartetin kanssa musiikkitallenteen, jossa soivat tutut kappaleet Sylvian joululaulusta aina Maa on niin kaunis -virteen saakka.

– Ajatuksena oli toteuttaa ihan perinteinen joululaulutilaisuus Taulumäen kirkossa, mutta niin että ihmiset voivat laulaa lauluja sitten videon kanssa omissa kodeissa, hoivakodeissa ja muualla.

Koska kirkossa ei tallennetta tehdessä ollut esiintyjien, kuvaajan ja äänittäjän lisäksi muuta väkeä, tunnelma oli tavallista koruttomampi, kanttori myöntää.

– Mutta toivon, että lopputulos auttaa kuulijoita pääsemään tuttuun joululaulutunnelmaan.

Hieman erilaisen joululauluvideon toteuttivat puolestaan kanttorit Piia Laasonen ja Maria Salmela. Hyvä jouluboogie! -videolla kuullaan ”jotain muuta kuin ihan sitä perinteistä sointia”.

– Aiempina vuosina olemme kiertäneet bändin kanssa kirkoissa, ravintoloissa ja kauppakeskuksessa. Nyt korona-aikana päätimme panostaa tallenteeseen, kertoo Laasonen.

Tallenteella kuullaan muun muassa tutut Hoosianna, Jouluyö, juhlayö sekä Heinillä härkien kaukalon, reippailla bändisovituksilla. Laulujen välissä koomikko Mikko Vaismaa pohtii joulua, joululauluja ja sitä mikä saa aikaan ”sen tietyn jouluboogin”.

– Jokainen voi katsoa videon tuben kautta silloin kun itselle sopii, ja heittäytyä samalla vaikka tanssaamaan boogimmin esitettyjen joululaulujen tahdissa, Laasonen lupaa.

Kauneimmat joululaulut verkossa

Klassiset Kauneimmat joululaulut Taulumäen kirkosta -video julkaistaan su 6.12. seurakunnan nettisivuilla sekä Henki&Elämä Youtube-kanavalla.

Hyvä jouluboogie! Mikko Vaismaan ja X-masSoulBandin jouluvideo julkaistaan ke 9.12. seurakunnan nettisivuilla sekä Henki&Elämä Youtube-kanavalla.

Muun muassa Lasten Kauneimmat joululaulut (6.12.) sekä englanninkielinen Christmas Carols (18.12.) ovat seurattavissa myös netin kautta osoitteessa youtube.com/henkielama.

Tiedot Jyväskylän seurakunnan kauneimmista joululauluista, tallenteista sekä suoratoistoista osoitteessa jyvaskylanseurakunta.fi/joulu

Jaa artikkeli: