Jauhopeukalo ei ole keskellä kämmentä

Tänä keväänä valmistuvan Jukka Syrjän mielestä leipuri-kondiittorille on lottovoitto syntyä Suomeen. Täältä löytyvät laadukkaimmat kausittaiset raaka-aineet ja maailman parhaat marjat.

Oletko perinyt jauhopeukalosi jo geeneissä?
En oikeastaan, suvussamme ei ole muita alan ammattilaisia. Olin jo lapsena kiinnostunut olemaan aina mukana leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Mikä on varhaisin makumuistosi?
Nuoruudestani muistan hyvin tuoreen, vastapaistetun ruisleivän, pullan ja rieskan. Kotonamme ei juurikaan vaaleata vehnäleipää ostettu, vaan leivottiin viikoittain leipää, joka paistettiin leivinuunissa.

Mikä innosti alalle?
Olen työskennellyt kahdeksan vuotta kokkina ja kiinnostunut erityisesti jälkiruoista. Minulla on luonnostaan silmää tehdä hyvännäköisiä annoksia ja osaan yhdistellä niissä eri värejä ja makuja. Halusin myös hyvän peruspohjan leipomiselleni, joten päädyin alan tutkintoon Gradialla.

Mikä on ollut parasta opiskelussa?
Opiskelu on ollut melko helppoa, johtuen aikaisemmasta työstäni ravintola-alalla. Mielenkiinto alaa kohtaan on vaikuttanut myös siihen, että on ollut hauska oppia uusia asioita.

Onko opiskelu vastannut odotuksia?
Kyllä enimmäkseen. Ehkä ajattelin, että olisin syvällisemmin oppinut eri taitoja, joita tässä työssä tarvitaan. Kyseessä on kuitenkin perustutkinto, jossa opetellaan perustaidot.

Millä mielellä odotat valmistumista?
Hyvillä mielin, olen tyytyväinen omaan panostukseeni opiskelussa.

Jatkatko opintoja, ja missä pääsisi alan huipulle?
Ehkä jatkan tai sitten voi olla mahdollista päästä hyvään työpaikkaan, jossa oppii uutta. Huipulle pääsee, kun on tarpeeksi itsevarmuutta ja halua kehittyä itsenäisesti koko ajan.

Mikä on bravuurisi?
Hyödynnän mielikuvitustani ja mietin aina jotain uutta twistiä tuttuihin tuotteisiin. Opiskelun aikana teimme paljon erilaisia pullia ja leipiä, ne ainakin hallitsen todella hyvin. Olen myös tarkka viimeistelijä.

Mikä on oma suosikkisi leivonnaisten maailmassa?
Leivos, jossa on paljon erilaisia rakenteita ja makuyhdistelmiä sekä hyvä balanssi väreissä ja muodossa. Suosikki vaihtelee, mutta välillä jokin ihan perustuotekin on todella hyvä, kun se on hyvin valmistettu.

Miten erilaiset ruokavaliot ja allergiat vaikuttavat työhön?
Erilaiset ruoka-allergiat lisääntyvät koko ajan. Suhtaudun näihin aina sataprosenttisella tarkkuudella, koska seuraukset voivat olla vakavia. On haaste valmistaa tuote, jossa ei voi käyttää jotakin olennaista raaka-ainetta, kuten vaikkapa kananmunaa.

Näkyvätkö muoti-ilmiöt tai kansainvälistyminen alalla?
Ehkä siinä, että kakkujen korkeudet ovat kasvaneet ja niistä on tullut entistä näyttävämpiä. Myös eri ruokavalioiden huomioiminen on ollut kasvava trendi.

Millaisia trendejä näkyy  kevään juhlissa?
Perinteisillä tuotteilla on varmasti edelleen suuri rooli, sen rinnalla näkyvät vegaanisuus ja gluteenittomuus. Totta kai tarjolla on myös pirteitä ja kesäisiä makuja. Leipuri-kondiittorille on lottovoitto syntyä Suomeen. Täältä löytyvät laadukkaimmat kausittaiset raaka-aineet ja maailman parhaat marjat.

Millaista leipää syödään 50 vuoden kuluttua?
Hiivattomuus on yksi tämän hetken trendeistä. Se näkyy etenkin leivissä, varmaan myös tulevaisuudessa. Ilmastonmuutos vaikuttaa radikaalisti viljan tuottamiseen, siksi on vaikea ennustaa, miten raaka-aineita on tulevaisuudessa saatavilla. Toivottavasti vielä yhtä hyvin kuin nykyään.

Oletko saanut kesätöitä?
Olen saanut. Kerrankin hyvä tilanne, kun on ollut jopa eri vaihtoehtoja.

Missä näet itsesi kymmenen vuoden kuluttua?
Toivon olevani hyvässä työpaikassa, jossa sekä viihdyn että pääsen tuomaan esille vahvuuksiani. Paikassa, jossa pystyn jatkuvasti oppimaan uutta.

Jaa artikkeli: