Hyvästi, sokeri!

Artisti ja evankelista Jippu tarttui mahdollisuuteen päästä irti sokeririippuvuudestaan. Olet mitä syöt -ohjelma käynnisti prosessin, joka jatkuu loppuelämän.

Oletko tehnyt elämäntapamuutoksen?
Riippuvuudet ovat elämäni vaikein ja kipein asia, ja niistä vapautuminen vaatii paljon tunteiden purkamista. Käyn läpi syvällisempää prosessia kuin elämäntapamuutos, prosessi kestää loppuelämän.

Mikä sai sinut lihomaan?
Riippuvuus voi syntyä moneen asiaan. Sokerista tulee valtavan hyvä olo, ja siihen voi tulla riippuvuus aivan samalla mekanismilla kuin alkoholiin.
Tukahdutin tunteitani syömällä ja olin riippuvainen sokerista ja suolaisesta roskaruuasta.

Mistä riippuvuutesi johtui?
Kaiken addiktion takaa löytyy kyvyttömyys kohdata elämä. Hiljaisuutta ei kestä, ja tunteet on tukahdutettava jollakin tavalla. Jumala rohkaisee minua kuuntelemaan sisintäni ja kohtaamaan pelkojani ja häpeää. Pakomatka saa nyt loppua.

Miksi lähdit mukaan Olet mitä syöt -televisio-ohjelmaan?
Voin huonosti ja tarvitsin muutosta. Olen ollut suurimman osan elämästäni hoikka, kunnes lyhyessä ajassa lihoin paljon. Uusi minä ei enää vastannut kehonkuvaani. Olin itse aiheuttanut tilanteeni ja olin todella huonossa kunnossa. Häpesin, enkä halunnut enää mennä ihmisten eteen tai esiintyä.

Miksi koit häpeää?
Ihmiset tuntuvat olevan hyvin kiinnostuneita muiden ylipainosta, ja lihominen on yhteinen asia. Esiintyjänä halusin rauhaan – halusin takaisin omaksi itsekseni, ettei enää ihmetellä. Jatkuva kommentointi ja raskausonnittelut olivat raskasta kuultavaa.

Voiko syöminen olla syntiä?
Koin synnintuntoa ahmiessani, koska hedonistinen ruokahimoni oli mennyt Jumalan ja oman hyvinvointini edelle.
Ymmärrän hyvin, miksi mässäily on yksi kuolemansynneistä. Se koukuttaa ja saa ihmisen luulemaan, ettei voi elää ilman sitä.

Onko väärin olla ylipainoinen?
Jokaisen on löydettävä oma tapansa voida hyvin. Jotkut elävät kilojensa kanssa tyytyväisenä ja onnellisena.
Minä en voinut hyväksyä ylipainoani, koska olin itse saattanut itseni siihen tilaan ja voin huonosti.

Voiko uskoon kehittyä riippuvuus?
Toki. Koin sen hekuman ja hulluuden uskoontuloni jälkeen, kun halusin koko ajan tuntea Pyhän hengen vaikutuksen, luin Raamattua ja rukoilin tuntikausia. Fanaattisuus ja mustavalkoisuus ovat onneksi karisseet.

Onko vain laiha ihminen kaunis?
Kauneus ei liity laihuuteen millään tavalla, mutta itseään tulee kohdella hyvin. Jumala tahtoo, että olen tasapainossa ja että minulla on hyvä olla. Hän haluaa sitä parasta mitä voin kokea omana itsenäni.
Minulle oli tärkeää luopua pop-maailman kauneuskeskeisyydestä. Kapinointini kääntyi kuitenkin itseäni vastaan.

Saako uskova olla myös pinnallinen?
Ihmiset arvostelevat toisiaan seurakunnissakin, vaikka sitä ei tunnusteta. Esitetään, että on syvällistä jättää ulkonaiset asiat kokonaan kohtaamatta. Ei ole väärin haluta olla kaunis ja huoliteltu. Jokainen saa olla totta ja oma itsensä. Saa loistaa, jos siltä tuntuu!

Miten korona muutti elämääsi?
Olen itse voinut hyvin, väljempi aikataulu tuli jopa tarpeeseen. Huoli on ollut muista ihmisistä. Kirkon työntekijänä on ollut haastavaa ja lohdutontakin, kun ei ole voinut auttaa samalla tavalla kuin ennen. Lähikontaktit, sielunhoito ja muut tapaamiset on viety verkkoon, eikä se ole aivan sama asia.

Millaista musiikkia esität keikoillasi?
Esitän ylistysmusiikkia ja elämää pohtivaa tuotantoa. Laulan myös vanhempia ja rakkaita laulujani, jos niitä minulta toivotaan. Ihmisten pahasta olosta kertoo, että usein toivotaan kaikista surullisimpia laulujani.

Haluatko olla esimerkki nuorille?
Haluan olla esimerkki rehellisyydestä. Kauneus ei ole itseisarvo, mutta se ei ole myöskään demoni. Ulkoisistakin asioista saa olla kiinnostunut, vaikka ei olisikaan ulkonäkökeskeinen. Saa olla kaunis ja voida hyvin.

Miltä syksysi vaikuttaa?
Kirjoitan parhaillaan elämäkertaani. Olet mitä syöt -ohjelmaa tehdään, keikkailen koronan salliessa ja teen työtäni seurakunnassa (Turun Mikaelinseurakunta). Lähetyskentät saavat nyt odottaa.

Jaa artikkeli: