Kaikki hyvä inhimillisessä koossa

Kesällä Jyväskylään muuttaneen Mirca Kukkasniemen mielestä täällä on kaikki hyvän kaupunkielämän elementit. On vastaanottavaiset ihmiset, kiireetön meininki, palvelut lähellä ja vettä ympärillä. Sekä toimiva paikallisliikenne.

Hiippakuntasihteeri Mirca Kukkasniemi ajeli ensimmäiset päivät uudessa kotikaupungissaan paikallisbusseilla. Siitä riemusta, että niitä kulkee tiheästi ja joka paikkaan. Vihdissä busseja meni muutaman tunnin välein.

Riemun tunnetta lisäsi palvelu, jota hän oli saanut bussikorttia hankkiessaan. Pääkaupunkiseudun kiireisen elämäntyylin omaksuneena Kukkasniemi oli ajatellut suoriutua ostotapahtumasta nopeasti ja tiedustellut vain pikaisesti, mistä löytäisi reittikartat.

– Olin aivan äimänä, kun myyjä tarjoutui katsomaan reittejä kaikessa rauhassa kanssani.

Samanlaista kiireetöntä palvelua hän ja hänen lapsensa ovat saaneet kouluissa, kaupoissa, terveydenhuollossa ja naapureiltaan.

– Täällä on vahva ihmisten kohtaamisen kulttuuri. Uuden asukkaan on äärimmäisen helppo tulla Jyväskylään.

Kiva nähdä erilaisia paikkoja

Kukkasniemi aloitti Lapuan hiippakunnan hiippakuntasihteerinä Jyväskylässä syyskuussa. Hän auttaa seurakuntien työntekijöitä kehittämään työtään, erityisesti kasvatukseen liittyvissä asioissa. Hän vierailee seurakunnissa viikoittain ja juttelee työntekijöiden kanssa heidän arjen haasteistaan ja ilon aiheistaan.

Jyväskylässä on vahva ihmisten kohtaamisen kulttuuri. Uuden asukkaan on helppo tulla tänne.

Lapuan hiippakuntaan kuuluu 45 seurakuntaa viiden maakunnan alueella. Kukkasniemi näkee moninaisuuden vahvuutena.

– Meillä on maailman suurin luterilainen seurakunta Jyväskylässä ja toisaalta useita yksipappisia seurakuntia. Osa seurakunnista on ruotsinkielisiä. Minusta on kiva nähdä erilaisia paikkoja, ihmisiä ja toteuttamisen tapoja.

Nuorena Kukkasniemellä oli kolme uravaihtoehtoa: delfiinien suojelija, näyttelijä tai kirkon työntekijä. Oltuaan mukana seurakuntanuorissa ja päästyään opiskelemaan nuorisotyönohjaajaksi valinta oli selvä.

– Kirkko tuntui kertalaakista omalta jutulta. Se on minun kasvualustani, kotini ja työpaikkani.

Kaupunkilaissielu nauttii kävelykadulla

Kukkasniemi tunnustautuu kaupunkilaissieluksi, joka nauttii siitä, että saa palvelut helposti kävelykadun varrelta.

– Jyväskylässä on kaupungin hyvät edut, mutta mittakaava on inhimillinen.

Hän iloitsee myös veden läheisyydestä, Harjun iltasoitosta ja Kuokkalan sillasta iltavalaistuksessa. Uuteen kotikaupunkiin solahtaminen on käynyt koko perheeltä nopeasti.

– Lasten viihtyminen on minulle äitinä tärkeintä. He puhuvat sujuvasti “jyvääskylää” ja kaipasivat tänne, kun palasimme joululomalta. Kun näin paluumatkalla kyltin Keski-Suomi/Jyväskylä, ajattelin ensimmäistä kertaa, että tämä on meidän paikka. Se tuntui aika kivalta.


Mirca Kukkasniemi

  • Lapuan hiippakunnan hiippakuntasihteeri, erityisalana kasvatusasiat.
  • Asemapaikkana Jyväskylä.
  • 43-vuotias.
  • Muuttanut Jyväskylään Vihdistä kesäkuussa 2016.
  • Kotoisin Tampereelta.
  • Kirkon nuorisotyönohjaaja, suorittanut myös erilaisia varhaiskasvatuksen, valmennuksen ja johtamisen opintoja.
  • Perheeseen kuuluvat Siiri, 16 ja Aaro, 14 sekä kääpiösnautseri Kerttu, 7.
Jaa artikkeli: