Hinnalla millä hyvänsä?

Ternimaitokeisari palaa syyskuussa näyttämölle. Tällä kertaa sen voi nähdä myös Kuokkalan kirkossa, jossa esitys herättelee keskustelemaan siitä, miten meidän pitäisi elää.

Hannu Lintukosken tulkitsema Ternimaitokeisari-monologinäytelmä palaa muutaman vuoden tauon jälkeen Jyväskylän kaupunginteatterin ohjelmistoon. Ennen varsinaista uusintaensi-iltaa esitys vierailee Kuokkalan kirkossa kahdella näytöksellä.
– Tämä on itselleni oikeasti mielenkiintoinen tilanne, tuoda esitys kirkkoon, Lintukoski toteaa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Sakari Hokkanen kirjoitti monologin nähtyään Saku Pollarin dokumentin ”Kansalainen Jussila”. Se kertoo ternimaitokeisarinakin tunnetuksi tulleesta Petteri Jussilasta.

Lintukoski arvelee Ternimaitokeisarin suosion perustuvan siihen, että katsoja näkee mitä tapahtuu, kun ihminen heittäytyy täydellisesti kehittämään itseään jotakin tiettyä asiaa varten. Esitys on näyttelijälle fyysisesti raskas kokemus, bodausjaksossa rauta nousee ja suvantovaiheet ovat vähissä.
– Jos toistaa jatkuvasti itselleen, että älä anna periksi, niin se on aika jyrkästi sanottu. Varsinkin silloin, kun siihen ei pysty.

Lintukosken mielestä palkittua esitystä voisi pitää jopa eräänlaisena profetiana. Viisi vuotta sitten uumoiltiin kehityssuuntaa, joka näyttää toteutuneen.
– Tänä päivänä puhutaan yleisesti, kuten myös Ternimaitokeisarissa, että pitää yrittää tehdä töitä, töitä ja vielä enemmän töitä.
Lintukoski arvelee, että keskustelu kirkossa voi hyvinkin kääntyä kysymykseen, kestääkö ihminen Ternimaitokeisarissa kuvattua tapaa elää. Hän tunnustaa, että ei itse pystyisi. Olisiko tällaisessa elämässä kylliksi?

Ajatus menestyksen janosta saa Lintukosken miettimään Henrik Ibsenin Peer Günt -näytelmästä elämään jäänyttä toteamusta: ”Ole itse itsellesi kylliksi”. Voisi olettaa, että ainakin Martti Luther myhäilisi kuullessaan, kuinka Lintukoski peilaa Ternimaitokeisarin esillä pitämiä teemoja.
– Olen sen verran mukavuudenhaluinen ihminen, että terve laiskuus on ihan paikallaan.

Ternimaitokeisari tulee taas

Ternimaitokeisarin kolmevarttinen esitys ilman suvantovaiheita vaatii hyvää kuntoa. ”Kuinkahan sitä jaksaa taas vääntää rautaa vuosien tauon jälkeen”, miettii Hannu Lintukoski.

Ternimaitokeisarin esitykset Kuokkalan kirkossa torstaina 14.9. ja tiistaina 19.9. klo 19.

Molempina iltoina esitysten jälkeen keskustellaan teemasta: ”Miten meidän pitäisi elää? Mitä Luther tähän sanoisi?”

 

 

Paneelikeskustelua johdattelee Mika Lahtinen.
Tiistain paneelissa ovat mukana Sakari Hokkanen, Raili Kivelä, Hannu Lintukoski ja Riku Bucht.
Torstain paneelissa Urpo Karjalainen, Satu Olkkonen ja Hannu Lintukoski.
Liput 15/10 e tuntia ennen ovelta. Ennakkomyynti ZUPticket
(www.zupticket.com)
Esitykset ja keskustelut ovat osa Reformaation merkkivuoden tapahtumia.

Jaa artikkeli: