Hasta la vista, nastat

Alpo Toivola on yksi noin kymmenestä vapaaehtoisesta, joka vaihtaa kirkon parkkialueella autoihin kesärenkaat vapaaehtoista maksua vastaan. Tempauksella tuetaan diakoniatyötä.

Eläkkeellä olevalla koneinsinööri Alpo Toivolalla on jo useamman vuoden kokemus porukalla talkootyönä tehtävästä renkaanvaihdosta. Hän lähti mukaan rengastiimiin kuultuaan mahdollisuudesta tehdä vapaaehtoistyötä, jonka tuotto menee hyvään tarkoitukseen. Vapaaehtoinen maksu renkaiden vaihdosta käytetään Keltinmäen alueseurakunnan diakonian asiakkaiden hyväksi.

Tiimissä työskentelee kymmenkunta vapaaehtoista ja töitä tehdään leppoisassa ilmapiirissä, huumoriakaan unohtamatta.

– Se on mukava päivä. Mukana on tuttuja ystäviä, ja siinä töiden lomassa vitsaillaan ja höpötellään kaikenlaista. Se on myös hyvä jumppapäivä. Omaan tahtiin toki tehdään, mutta päivän jälkeen tietää kyllä hommia tehneensä.

Vuoroa odotellessa voi käväistä kahvilla

Keltinmäen kirkon parkkipaikalla keväisin ja syksyisin järjestettävän nelituntisen tapahtuman aikana ehditään vaihtaa renkaat parhaimmillaan noin kolmenkymmenen auton alle. Saapuville jaetaan vuoronumerot ja autoilijat voivat odottaessaan piipahtaa kirkon sisätiloissa kahvilla.

Rengasmiehillä saattaa olla neljä tai viisikin autoa yhtä aikaa työn alla. Isännänvastuu toiminnasta on seurakunnalla ja asianmukaiset vakuutukset ovat kunnossa, niin tehdylle työlle kuin sen tekijöillekin. Porukasta löytyy rengasalan ammatillista osaamista ja moni tuokin omat työvälineet mukanaan.

– Minulla on paineilmavehkeet ja huoltoautoksi soveltuva auto. Sillä olen tullut aina talkoisiin.

Hyvällä porukalla renkaidenvaihto on kaksin verroin mukavampaa, tietää Alpo Toivola. Hän on toiminut vapaaehtoisena rengastiimissä, joka taas keväällä pääsee tositoimiin.

Rengastiimin vapaaehtoiset ovat pääosin eläkeläisiä, mutta on joukossa muutama työikäinenkin. Moni miehistä, kuten myös Toivola, osallistuu usein myös tiistaisin kirkolla kokoontuvaan Miestenpiiriin.

– Kirkolle voi tulla juttelemaan mukavien ja ystävällisten ihmisten kanssa. Täällä ei ketään katsota nenänvartta pitkin.

Toivola näkee renkaanvaihtotapahtuman hyvänä ja maanläheisenä keinona tutustua seurakuntaan ja sen toimintaan. Tuli sitten mukaan talkoolaiseksi tai vain vaihdattamaan autoonsa renkaita.

– Tämä on sellainen matalan kynnyksen paikka. Tänne tullessa ei tarvitse sitoutua mihinkään, voi vaan tulla katselemaan minkälaista sakkia täällä on.

Nastaa hommaa talkoolaisille

Keltinmäen alueseurakunnan diakoni Jukka Rantasen mielestä Nastat pois -tapahtuma sopii erityisen hyvin miehille, jotka ovat tottuneet fyysiseen työskentelyyn.

– On meillä ollut nuorempi nainenkin pari kertaa mukana tiimissä.

Renkaidenvaihto toteutetaan lauantaina 21.4. klo 10–14 Keltinmäen kirkon parkkialueella. Tempauksen tuotto käytetään alueen diakonian asiakkaiden hyväksi. Infotilaisuus vapaaehtoisille järjestetään kirkolla tiistaina 17.4. klo 17.30. Tilaisuudessa käydään läpi renkaanvaihtotapahtuman perusperiaatteet.

– Ensi alkuun voi tulla katselemaan tai vaikka pesemään renkaita painepesurilla, Rantanen toteaa.

Lisätietoja: jukka.rantanen@evl.fi p. 050 5497032.
Jaa artikkeli: