Elämäntehtävänä parempi elämä

Filosofi Esa Saarinen

Aalto-yliopistosta keväällä eläkkeelle jäänyt filosofi ja yritysvalmentaja Esa Saarinen ajattelee, että epätoivo on henkinen musta aukko.

Voiko filosofi jäädä eläkkeelle?
Ajattelua ei voi pysäyttää, eikä ole syytäkään. Jonakin päivänä tietyt ulkoisesti näkyvät muodot ajattelulle voivat käydä mahdottomiksi, enkä pysty enää esimerkiksi kirjoittamaan tai pitämään luentoja. Mutta toivon, että se hetki on kymmenien vuosien päässä!

Mitä toivo merkitsee sinulle?
Toivo on ovi salaperäiseen selittämättömään, jonka kautta mahdoton voi muuttua mahdolliseksi. Toivo on vahvistumisen näkymätön lähde ja hyväenteisyyden silta eteenpäin. Viime kädessä minulle toivo on tunne, että hyvä voittaa.

Entä epätoivo?
Epätoivo on röyhkeä ja itsekäs ihmisyyden kaventaja. Se väärinkäyttää realismia ja ratsastaa kylmillä totuuksilla. Epätoivo on henkinen musta aukko, joka imee elämän ihmeen omiin yksipuolisuuksiinsa. Kun vaivun epätoivoon, tiedän olevani väärässä, mutta henki ei silti jaksa kammeta pystyyn tunteen peiton alta.

Mistä löytää toivoa, kun ympärillä myrskyää?
Toivo on uskon ja rakkauden sisarusparvea. Toivon ytimessä on ajattelu, mutta ajattelun liikkeet toteutuvat hengen logiikalla: kukaan ei tiedä mistä se tulee ja minne se menee. Siksi toivoa pitää vaalia ja vahvistaa lähimmäisissä.

Millainen on suhteesi yrittäjyyteen?
Innostunut ja kunnioittava. Rakastan Suomea, siksi rakastan suomalaista yrittäjyyttä.

Mitä yrittäjyys on pohjimmiltaan?
Yrittäjyys on asennetta. Yrittäjä tuottaa yhteistä hyvää työllistämällä itsensä ja muita. Se on tekemisen tyyliä, joka taiteen tekemisen lailla ilmenee itsensä likoon laittamisena. Yrittäjän työssä oma etu ei ole keskeisin viitepiste. Varsinainen vipu syntyy hyödystä, minkä yrittäjä synnyttää muille työpaikkoina, tuotteina, palveluina ja verotuloina.

Minkä ajatuksen haluaisit jakaa stressaantuneelle yrittäjälle?
Olen huono antamaan neuvoja, enkä halua vähätellä kenenkään kokemaa umpikujaa. Mutta aika myös antaa perspektiiviä, samoin kovatkin kokemukset. Yhden hetken epäonni voi kääntyä toisen hetken siunaukseksi. Omassa stressissäni paras lääke on rakkaus ja tunne siitä, että lopulta elämä kantaa.

Kuinka kulkea kohti parempaa elämää?
Omasta näkökulmastani kyse on ajattelusta, joka etsiytyy eteenpäin, syvenee ja uskaltaa elää. Kyse on ihmisenä olemisesta, joka yhdistyy yhä uusin muodoin siihen kokonaisuuteen, minkä keskellä olemme ja jonka perimmäistä luonnetta emme tunne. Kyse on kunnioittavuudesta ja nöyryydestä, herkkyydestä ja ihmetyksestä. Mutta ehdoton ensiaskel on vääntäytyä ulos oman egon linnakkeesta.

Mikä elämässä lopulta on tärkeää?
Lopulta tärkeää on vain yksi ainoa. Tiedämme kyllä, mikä se yksi ainoa on.

Toivo: Ilta filosofi Esa Saarisen ja pastori Marika Närhin kanssa Taulumäen kirkossa 16.10. kello 18. Ilta on kaikille avoin, ja suunnattu erityisesti yrittäjille. Tilaisuus on katsottavissa myös suorana osoitteessa youtube.com/henkielama. Lisätiedot: jyvaskylanseurakunta.fi.
Jaa artikkeli: