Einon avulla intoa lukemiseen

Lukukoiran läsnäolo rentouttaa ja helpottaa lukemaan oppimista.

Mila Mannista, 8, vähän jännittää. Keljonkankaan kirjastossa on tarkoitus tavata Eino ensimmäistä kertaa. Jännitys unohtuu kuitenkin pian, sillä vastassa on aika mukava kaveri.

Eino on nelivuotias espanjanvesikoira, joka vierailee kirjastossa lukukoirana. Lukukoiran tehtävänä on kuunnella lukemista harjoittelevia lapsia ja olla läsnä.

Milan mielestä Einolle oli helppo lukea ja viidentoista minuutin lukuvuoro kului nopeasti.

– Tulen ehkä toisenkin kerran, Mila toteaa.

Lukukoiran tapaa Keljonkankaan kirjastossa kerran kuukaudessa. Lukukoirina toimivat Kennelliiton Lukukoirat, jotka on todettu tehtävään sopiviksi.

Eino on vilkas ja innokas koira, mutta tottunut olemaan lasten kanssa.

– Einolla on hyvä keskittymiskyky. Olemme harjoitelleet paljon rauhallista käyttäytymistä, Anna Rimppi kertoo.

Kennelliitto vastaa koirien soveltuvuuden arvioinnista ja koiranohjaajien kouluttamisesta. Koiran soveltuvuus lukukoiraksi arvioidaan ohjaajakurssin päätteeksi.

Lapset ovat tykänneet lukukoirista hirveästi.

Lukukoiran täytyy pystyä rauhoittumaan erilaisten ihmisten seurassa, eikä koira saa pelätä kovia ääniä tai erilaisia apuvälineitä, kuten pyörätuolia.
Rimpille vapaaehtoistyö on sydäntä lähellä. Kaverikoirissa pitkään mukana ollut Rimppi halusi jakaa koiran tuomaa iloa myös lukukoiratoiminnassa.

– Itselläni on lukihäiriö, mutta olen aina lukenut paljon. Lukukoiran avulla haluan kannustaa lapsia tarttumaan kirjoihin, Rimppi sanoo.

Lukukoiralle lukeminen on osa lukemaan innostamista. Koiran läsnäolo rentouttaa ja sen on todettu helpottavan stressiä. Lukemista harjoittelevan lapsen on helpompi lukea koiralle kuin toiselle ihmiselle, sillä koira ei arvostele, eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä.

Lukukoiratoiminta käynnistyi Keljonkankaan kirjastossa viime syksynä. Keljonkankaan lisäksi lukukoira vierailee Keltinmäen kirjastossa.  Vastaanotto on ollut Keljonkankaan kirjaston vastaavan kirjastonhoitajan Johanna Tornikosken mukaan innokas.

– Toiminnan aloittaminen jännitti etukäteen, mutta lapset ovat tykänneet lukukoirista hirveästi. Lukemaan innostamisessa lukukoira toimii tosi hyvin, Tornikoski toteaa.

Jaa artikkeli: