Digiosaamista maaseutukyliin

Eniten päänvaivaa ihmisille aiheuttavat älypuhelimet.

Kirjastoautokiertueen pysäkeillä kävijöitä oli vastassa laaja paikallistoimijoiden joukko. Kuvassa Johanna Summanen (vas.) seurakunnasta, Johanna Lehosmaa kaupungin ikääntyneiden palveluista, Riku Haveri Korpilahden Osuuspankista, digitutor Veikko Valli sekä Digivireä Keski-Suomi -hankkeen tiimi Tuukka Kivioja, Ville Hirvikoski ja Susanna Nurmeksela.

Kirjastoauto Martti kaartoi Korpilahden satamaan kesäkuun sateisena torstai-iltapäivänä. Satama toimi päätepysäkkinä kaksipäiväiselle ja kuusipysäkkiselle kirjastoautokiertueelle, joka kantoi nimeä Digitaitoja kylille!. Kirjastoauton mukana Korpilahden kylille saapui digitutoreita, jotka olivat valmiina tarjoamaan apuaan tarvitseville.

Veikko Valli ja Pauli Järvenpää ovat toimineet digitutoreina jo hetken aikaa. Molemmista tuntui luontevalta lähteä valmennukseen ja sitä kautta mukaan auttamaan, sillä miehistä kummallakin oli työelämäkokemusta ICT-alalta.

– Ihmiset tarvitsevat apua atk-asioissa aika laajalla skaalalla. Laitteista älypuhelimet taitavat herättää kysymyksiä eniten, Veikko Valli pohtii.

– Valmennuksesta sai hyvät eväät tähän tehtävään. On hyvä muistaa, että digitutorilta ei oleteta minkäänlaista erityisosaamista. Perusjutut riittävät ja yhdessä autettavan kanssa voidaan sitten tutustua laitteisiin lisää, Järvenpää sanoo.

Koulutussuunnittelija Ville Hirvikoski Jyväskylän kesäyliopistosta näkee kiertuekokeilun onnistuneen.

On selvää, että digiopastusta tarvitaan tästäkin eteenpäin.

– Koko hankkeen tavoitteena on ollut lisätä digiosaamista maaseutukylillä, ja kuluneet kaksi päivää näyttivät meille sen, että kysyntää on, Hirvikoski kertoo.

Hän kertoo, että kiertueesta kiinnostuneita riitti joka pysäkille, vaikka toisen päivän sateinen ilma vähensikin osanottajia.

Työtä digiosaamisen lisäämiseksi Korpilahdella jatketaan tulevana syksynä, kun Digivireä Keski-Suomi hanke kouluttaa digitutoreita yhdessä Jyväskylän seurakunnan kanssa.

– Tavoitteenamme on kouluttaa mahdollisimman suuri joukko uusia tutoreita, jotta avuntarjoajia saadaan avuntarvitsijoille mahdollisimman paljon, Hirvikoski avaa.

– Tutortoiminnalla on pitkät perinteet ja on selvää, että digiopastusta tarvitaan tästäkin eteenpäin.

Jyväskylän seurakunnan diakonissa Marjo Mattila uskoo syksyn valmennuksen kantavan hedelmää.

– Usein kysytään, olisiko jotain keinoa tehdä hyvää ja auttaa. Digitutoriksi lähteminenhän on oiva vapaaehtoistyön muoto, Mattila vinkkaa.

Tiesitkö?

  • Maksuton digitutorvalmennus Korpilahden seurakuntatalolla (Kirkonmäentie 1–3) pe 14.10. ja pe 28.10. kello 9–14.
  • Ilmoittautumiset 044 760 3728, ville.j.t.hirvikoski@jyu.fi tai http://r.jyu.fi/Ewr.
  • Digitaitoja kylille! -tapahtuma oli osa Digivireä Keski-Suomi -hanketta, jonka toteuttavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän kesäopisto yhdessä eri toimijoiden kanssa. Kirjastoautokiertueen järjestämiseen osallistuivat myös Jyväskylän kaupunginkirjasto ja ikääntyneiden palvelut sekä OmaKS, Jyväskylän seurakunta, OP Korpilahti sekä Keski-Suomen Kylät ry.
  • Valmennuksen järjestää Digivireä Keski-Suomi -hanke sekä Jyväskylän seurakunta.
Jaa artikkeli: