Alpakoiden spesiaali joulu

Tommi Nieminen ja Mia Willman

Talvellako talli nukkuu? Vielä mitä! Eläimet saavat spagettijoulukuusen.

Korpilahtelaisten Tommi Niemisen ja Mia Willmanin tilalla on paljon erilaisia eläimiä, joista suurimman huomion varastavat alpakat. Jouluna myös kaikista eläimistä pidetään hyvää huolta. Eläinten joulun suunnittelu aloitetaan jo hyvissä ajoin kesällä.

Matkailutilat ja kesäkahvilat hiljenevät talven tullen monen kuukauden vilinän jälkeen. On eläinten aika levätä, ja nyt myös valmistautua jouluun.

Korpilahtelaisten Tommi Niemisen ja Mia Willmanin kotipihalla ja tallissa kuuluu kaakatusta, naksuttelua ja suoranaista mylvintää. Haanpään tilalla käyskentelee afrikkalaisia kääpiövuohia, angrokaneja, lampaita, kanoja, kissoja ja koiria.  

Varsinaisista katseenvangitsijoista ei kuitenkaan jää epäselvyyttä. Tilan pihamaalla 16 uteliasta alpakkaa pitävät huolen siitä, että heidät kyllä huomataan.  
  
Eläinrakkailla tilan pitäjillä on monia joulun tapoja, joista useimmat, kuinkas muuten, liittyvät eläinten kanssa vietettävään juhlaan. 

– Jouluna kaikki aitaukset ja paikat puhdistetaan, tehdään tallissakin oikea joulusiivous, kuten kotonakin, Tommi Nieminen myhäilee.

– Meillä on tapana tuoda talliin pieniä kuusia ja tulla eläinten kanssa vain oleilemaan, viettämään aikaa ajan kanssa. Monesti on kuunneltu tallissa joulurauhan julistuskin, hymyilee Mia Willman. 

Kun itse rauhoittuu, eläimistäkin tulee rauhallisempia ja levollisempia.

Pariskunta pitää kunnia-asianaan huolehtia siitä, että myös kotieläinten joulu poikkeaa tavallisista arkirutiineista.  

– Eläinten kanssa tulee tietysti vietettyä muutenkin paljon aikaa, mutta jouluna pyrimme tarjoamaan niille aina jotain spesiaalia. Ja kyllähän ne sen huomaavat! 

– Ehkä se on sitäkin, että kun itse rauhoittuu, eläimistäkin tulee rauhallisempia ja levollisempia. Niillä on niin hyvät vaistot, että ne voivat seurailla ihmisten mielenliikkeitä, pohtii Willman. 

Joulun suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin, kutakuinkin juhannuksen korvilla, kun tilalla valmistetaan kerput. Ne ovat keskikesällä kerättyjä koivunlehtiä, eräänlaisia vihtoja tai vastoja, jotka on varastoitu talteen kuivamaan ja käpristymään.

– Eläimet ovat näihin ihan hulluina. Ne saavat kerpuista talvisaikaan pienen tuulahduksen kesää, rapsakoita koivunlehtiä hampaiden väliin narskuteltaviksi. 

Muita Haanpään tilan erikoisuuksia ovat talliin tuodut joulukuuset, joihin ripustellaan spagetteja ja omenoita eläimille välipaloiksi. 

Jokainen alpakoista on isäntäparin mukaan omanlaisensa persoonallisuus. Nieminen ja Willman kertovat huvittuvansa kerta toisensa jälkeen Andien tulijoiden hullunkurisista tavoista. 

– Yksi erikoinen piirre on vessajono, johon nämä jäävät kiltisti odottelemaan omaa vuoroaan. Ne ovat niin siistejä, etteivät tee tarpeitaan ihan mihin tahansa, Willman nauraa.  

Tapa juontaa juurensa alpakoiden vuoristoisiin kotimaisemiin, jossa on niin vähän ravintoa, ettei tarpeiden teolla kannata pilata ruohikon jokaista kohtaa. 

– Toinen erikoisuus on se, että alpakka ei katkaise ruohoa juurineen, vaan säästeliäänä eläimenä nyhtää korren varresta poikki. Ne ovat ekologisia, Nieminen sanoo. 

Haanpään alpakoiden elämästä voisi filmata myös jonkinlaisen saippuaoopperan. Hurmuri-Alex on kuulema palavasti rakastunut Viljaan, jolle se naksuttelee suutaan. Lauman päällikkö Ferrarilla on puolestaan reviiririitoja Alexin kanssa. Galileo on nimensä mukaisesti älykkö, Cassiopeia puolestaan lauman räyhäkkä matriarkka, joka älähtää jokaisesta hipauksestakin. Emil tykkää pussailla vieraita ihmisiä ja niin edelleen. 

Helposti voin kuvitella alpakan jouluseimen ympärille.

– Voi olla, että joulurauha järkkyy, kun tuomme aattona niille taas kerppukimpun syötäväksi. Kyllä ne saavat niistä jonkin pienen jouluriidan aikaiseksi. 
 
Alpakan voi helposti ajatella liittyvän jouluun. Näin siitäkin huolimatta, että laaman sukulaislaji on kotoisin Andien vuoristosta, eikä siten liity mitenkään joulun alkuperäistarinan tapahtumapaikkaan Betlehemiin. Vapahtajan syntyessä paikalla kuitenkin oli koko luomakunta, eläimetkin, ei pelkästään ihmisiä.  

– Helposti voin kuvitella alpakan jouluseimen ympärille, myöntää Mia Willman. 

Pariskunta ilahdutti viime jouluna lapsia osallistumalla Muuramen kirkolla lasten jouluevankeliumi -tilaisuuksiin.  

– Alpakat ovat lasten suursuosikkeja. Se oli ikimuistoista meille ja varmasti myös alpakoillemme, joista osa tykkää kovastikin esiintyä. 

Alpakoita aitauksessa.
Haanpään tilalla on 16 uteliasta alpakkaa, jotka pitävät huolen, että jokainen niistä huomataan. Jokainen alpakoista on omanlaisensa persoona.
Jaa artikkeli: