Äiti, kuule kun sinun lintusi laulavat

Outi Rossi, kuva Anne Hyttinen

Outi Rossi toteutti haaveensa äänitteestä, jossa lintujen laulu
ja lohdulliset raamatunkohdat luovat uskoa tulevaisuuteen.

Veikkolalainen Outi Rossi on onnellinen. Hän sai toteuttaa monivuotisen haaveensa äänitteestä, joka tuo lohtua kuulijoilleen.

Jo kymmenen vuotta sitten Rossi mietti, miten saisi ilahdutettua sängyssä makaamaan joutunutta vanhaa äitiään. Rossin äiti sairasti pitkälle edennyttä Parkinsonin tautia.

– Äitini oli pitkään vuoteen omana kykenemättä kävelemään. Tiesin, miten paljon äiti piti lintujen laulun kuuntelusta kesämökkimme pihamaalla.

– Mieleeni välähti, miten hienoa olisi, jos äitini saisi kuunnella sairasvuoteellaan samoja lintuja, joita hän oli kuunnellut mökillä vuosikymmenten ajan.

Rossi otti yhteyttä kuopiolaiseen Lauri Hallikaiseen, yhteen Suomen parhaista lintuäänittäjistä. Yli parikymmentä vuotta luonnonäänityksiä tehnyt Hallikainen sokeu-tui nuorena miehenä armeijassa tapahtuneessa onnettomuudessa.

– Ensin Lauri vähän epäröi. Hän sanoi, että onhan noita valmiita äänityksiä jo olemassa paljonkin. Mutta kun ehdotin että tekisimme äänitykset kesäpaikassamme Lammilla, jossa äitinikin aina kuunteli lintuja, hän alkoi kiinnostua ajatuksesta.

– Kun hän sitten tuli paikalle, hän todella innostui. Kesämökkimme oli kuulemma ainoa paikka, missä hän koskaan on kyennyt äänittämään luontomaisemaa päivällä ilman mitään ihmisen ääniä. Siitä saa kiittää kahdeksaa mökkinaapuriamme, jotka hiljensivät mökkialueensa äänityksen ajaksi.

Nooa Niemelä osallistui innolla lasten raamattuäänityksiin. (Kuva: Anne Hyttinen)
Nooa Niemelä osallistui innolla lasten raamattuäänityksiin.

Ilman Lauri Hallikaista äänitys ei olisi onnistunut. Hänellä on luontomaisemien äänittämisestä vuosien kokemus ja hän on kehittänyt sitä varten toimivat laitteet.

– Ei ole ihan yksinkertaista äänittää esimerkiksi tuulen ääniä, sanoo Rossi.

Myöhemmin syntyi ajatus äänitteestä, jolla lapset lukisivat Raamattua linnunlaulun säestyksellä. Äänite yhdistäisi kaksi ideaa. Raamattuosuuksia oli jo jonkin verran valmiina, sillä Rossi ja Sakari Heikkilä olivat äänittäneet lapsia vuonna 2012.

– Neljävuotiaat lapset lukivat tuolloin raamatun jakeita. Nämä äänitykset kaivettiin nyt esiin ja myös ne laitettiin äänitteelle.

Linnunlaululevyä varten järjestettiin kouluikäisten lasten äänitys ennen joulua Veikkolassa. Musiikinopettaja Katriina Junttila ohjasi yhdessä Rossin kanssa Jippii-lapsikuoroista ja Espoon kristilliseltä koululta löytyneitä vapaaehtoisia Eero Tainan äänittäessä.

– Lapset saivat tekstit harjoiteltavaksi kotona. Vanhemmatkin ihmettelivät, kuinka innostuneina he harjoittelivat kotona lukemista.

– Valitsimme luettavaksi luontoaiheisia Raamatun kohtia, kertomuksia Jeesuksen elämästä sekä sellaisia kohtia, joissa on selkeä evankeliumin sanoma.

Äänitteen kustantajaksi lupautui lastenkuorotoimintaa harjoittava Jippiimissio, jonka palveluksessa Rossi toimii koordinaattorina.

– Uskon, että teimme äänitteen juuri oikeaan aikaan. Ihmiset kaipaavat koronakurimuksen jälkeen toivoa, joka löytyy Raamatun sanasta.

Rossi toivoo äänitteen löytävän tiensä muun muassa koteihin, palvelutaloihin, sairaaloihin ja vankiloihin.

– Toivon, että tämä tuottaisi iloa monille, jotka eivät ole päässeet pitkään aikaan tapaamaan ystäviään.

Ideanikkari kertoo itse luonnossa liikkumisen saavan ajatukset lentoon.

– Nautin Suomen luonnon monimuotoisuudesta ja eri vuodenajoista. Luonnon keskellä hiljaisuudessa ideoita alkaa pursuta, samoin kuin usein rukoillessa, Rossi sanoo.

Jaa artikkeli: