300-vuotias hitti soi jälleen

Mikko Miettinen

Laulaja-lauluntekijä Mikko Miettiselle Suvivirsi on ilon ja haikeuden musiikkia, jossa soi pohjoisten kansojen ylistys kesälle.

Pitkän linjan ammattimuusikko, Semmareistakin tuttu Mikko Miettinen hiljenee hetkeksi pohtimaan.

– Täytyy sanoa, että suhtautumiseni juuri tähän virteen ei ole ihan mutkaton. Sitä on vaikea alkaa analysoimaan, koska omat, vuosien saatossa syntyneet tunnesiteet ovat niin vahvat.

Miettinen on luvannut tarkastella lähemmin koko kansan tuntemaa virttä 571 Jo joutui armas aika, tutummin Suvivirttä. Muusikko ei ole tunnesiteineen yksin; onhan kappaletta laulettu Suomessa jo vuosisatojen ajan, lukemattomissa kevätjuhlissa, juhannuskirkoissa ja kesähäissä.

– Mutta jos sitä lähtee oikein analysoimalla analysoimaan, niin sehän on aika helppo, duuripohjainen sävelmä, joka taipuu moneksi. Siitä voisi helposti rakentaa vaikka pop- tai blues-version, joka sisältää vain kolme sointua, hän jäsentelee.

– Melodia pyörii suunnilleen oktaavin alueella, puolinuotit ja neljäsosanuotit seuraavat toisiaan ilman suurempia hyppyjä. Suvivirsi sopii siis mainiosti yhteislauluksi.

Toisin kuin esimerkiksi monien rakastettujen joululaulujen, on Suvivirren tunnelma Miettisestä ennen kaikkea positiivinen.

– Onhan joulukin ilon juhla, mutta etenkin hengellisissä joululauluissa tunnelma on musiikillisesti usein synkeämpi ja hartaampi – toki ehkä myös mielenkiintoisempi, hän tuumaa.

 Suvivirrelle on ominaista juuri tuo duurimaailma ja riemukas teksti, joka kuvastaa hienosti Luojan luoman luonnon kauneutta ja kiittää siitä. Se on taiten tehty kokonaisuus, joka luo valtavasti mielikuvia.

Virren alkuperästä ei ole varmaa tietoa. Sekä sanojen että melodian tekijä on arvoitus, ja juuria on etsitty jopa syvältä keskiajalta. Suomalaiseen Virsikirjaan se on kuitenkin saapunut Ruotsista 1700-luvun alussa, eli alkavan suven ylistystä on laulettu niin Ruotsissa kuin Suomessa ainakin kolmisen sataa vuotta.

– Sen asema ja merkitys liittyy varmasti siihenkin, että täällä Pohjoisessa talven selän taittuminen on niin dramaattinen tapahtuma, Miettinen pohtii.

– Lämpimämmissä maissa kesän tuloa ei koeta niin fyysisesti, kun ei ole routaa ja rospuuttoakaan. Täällä meillä siihen avautuu ihan erilaiset maisemat – kuten tänäkin vuonna, luonnon herääminenhän tapahtui melkein yhtenä päivänä!

Miettisen matkassa suventuoksuinen virsi on kulkenut aina Tampereella ja Nokialla vietetyistä lapsuus- ja kouluajoista asti.

– Sitä on laulettu ensin omissa ja sen jälkeen lasten juhlissa, ja toivon että perinne tulee jatkumaan. Mielenkiintoisella tavalla tietyt toistot luovat ihmiselle turvallisuutta, Miettinen sanoo.

– Kyllähän Suvivirsi koskettaa hyvin voimakkaasti tunteita. Siihen liittyy haikeutta, kun vanha loppuu, ja iloa siitä, että uutta on alkamassa. Etenkin koulun päätösjuhlissa minulla on usein pinnalla juuri kiitollinen haikeus. Seuraava päivä on sitten helpompi, kun uusi lehti on jo käännetty.

Mikko Miettisen ja Gospel Covertajat -yhtyeen sekä Jyväskylän seurakunnan tuottama Suvivirsi-musiikkivideo julkaistaan perjantaina 28.5.2021. Katso ja kuuntele: youtube.com/henkielama
Jaa artikkeli: