Ystävyyden ja tasa-arvon elokuva

Valitut – Kahden paimenen tarina on moderni näkökulma jouluevankeliumiin. Musiikissa soi rock, funk ja soul tuttuja joulusävelmiä unohtamatta. Näyttelijät Heli Lyytikäinen ja Matti Leino lähtivät innolla mukaan musikaalielokuvaan.

JOULU on taas ovella ja korvamme janoavat tuttuja joulun säveliä niin kotona kuin kotikirkossa. Jos haluaa vähän avartaa näkemystään joulun sanomaan, kannattaa tutustua musikaalielokuvaan Valitut – Kahden paimenen tarina. Sen alkutahdit tulevat Kuusankosken seurakunnan kanttorin Risto Eskolan nuottivihkosta.
– Minulla oli jo pitkään kytenyt visio ja haave erilaisesta joulumusikaalista, jonka musiikki soi rockin, funkin ja soulin välimaastossa.

Uudenlainen näkökulma joulun tarinaan

Haave alkoi muotoutua todeksi, kun Eskola löysi käsikirjoittajaksi Diakin Pieksämäen opiskeluajoilta tutun Taru Spännärin. Yhdessä he miettivät uudenlaista näkökulmaa joulun tarinaan ja päätyivät paimeniin. Spännärissä ajatus herätti suurta mielenkiintoa.
– Tein taustatutkimusta paimenista, tiesin jo jotakin heistä Raamatun perusteella. On yllättävää tuoda miesvaltaiselle alalle tasavertainen naishahmo. Halusin saada päähahmoihin kontrastia erilaisilla persoonilla. Ei hyvää ja pahaa, vaan tasavertaiset.

Paimeniksi syntyivät Martha ja Jakob, joiden piirteet nivoutuvat yhteen matkana aikana. Jakob on perinteinen paimen, erakkoluonteinen ja konkreettinen, elää päivän kerrallaan. Martha on korkealentoinen, näkee asiat laajemmin ja uskoo johdatukseen.
– Matkalla riittää draaman kaarta ja monenlaista tapaamista, kohtaamista ja sattumusta. Paimenten välille syntyy kitkaa, mutta monet asiat järjestyvät ja tarinalla on onnellinen loppu, avaa Spännäri juonta.

Innolla mukaan projektiin

Pääosien näyttelijöiden valinnassa oli jälleen hyötyä verkostoitumisesta. Eskola tunsi opiskeluajoiltaan Heli Lyytikäisen. Hän taas suositteli Matti Leinoa, ja molemmat lähtivät innolla projektiin mukaan.

Lyytikäinen pitää tärkeänä, että Eskola ja Spännäri tarttuivat aiheeseen, missä Martha haastaa Jakobin jämähtänyttä ajattelua. Lyytikäinen kokee teeman haastavan kirkon joidenkin jäsenien asenteellista ajattelua naisten toimijuudesta seurakunnassa ja yhteiskunnassa yleensä.
– Nuorena naisena tiedän, että edes naisen ja miehen välinen tasa-arvo ei vielä toteudu – Suomessakaan. Martha on hahmona tunteellinen, mikä on rikkaus, ei heikkous. Hän selviää itsenäisesti elämässään eteenpäin.

”Kaikki ovat tehneet tätä sydämellään”

TARINASTA kehittyi musikaali, jonka musiikissa soivat Eskolalle läheisten sävyjen lisäksi muutamat perinteiset joululaulut. Sovituksissa kuuluu vaikutteita 80-luvulta, Eskolalle ja monelle muulle läheiseltä aikakaudelta.

Musikaali sai live-ensiesityksensä vuonna 2018 Kouvolan Keskuskirkossa ja Myllykosken kirkossa. Kun aikaan oli saatu hyvä kokonaisuus, sitä oli sääli jättää yhteen kertaan. Niinpä siitä kehkeytyi korona-ajan hiljaisuudessa musikaalityylinen elokuva. Kuusankosken seurakunnan uutta videokalustoa on opeteltu käyttämään Harri Järvensivun kanssa ja se on ollut suurena apuna työssä.

Eskola kertoo joutuneensa myös ohjaajaksi olosuhteiden pakosta. Nyt hän ymmärtää, miksi oikeissa elokuvissa on niin paljon väkeä töissä.
– Vedin suuret linjat ja pidin paketin koossa. Meillä oli avoin ja keskusteleva työilmapiiri ja annoin paljon liikkumatilaa näyttelijöille.

Spännäri oli mukana kuvausvaiheessa ja koki sen todella mielenkiintoisena ja opettavana. Hänelle projekti sisältää hyvin omakohtaisen asian.
– Isäni sairastui ensiesityksen aikoihin ja menehtyi vuosi sitten. Tein tämän kunnianosoituksena isäni muistolle ja uskon, että hän on ylpeä minusta.

Lopputulos miellyttää kaikki tekijöitä. Musikaalielokuva on uskottava ja herättää keskustelua, vahva katsomissuositus siis. – Kaikki ovat tehneet tätä sydämellään, se näkyy ja tuntuu, Matti Leino vakuuttaa.

Studio123 esittää:
Valitut – kahden paimenen tarina

Ensi-ilta su 28.11. klo 18, Studio 1, Kuusankoski.
Elokuva on teatterin ohjelmistossa joulun ajan.

Musiikki ja ohjaus Risto Eskola.
Käsikirjoitus Taru Spännäri.
Tuotanto Kuusankosken seurakunnan musiikkityö.
Rooleissa Heli Lyytikäinen, Matti Leino, Elli Nieminen, Hilla Toivanen, Veera Lehtomäki, Hanna Hirvonen, Jadelina Pesonen, Risto Eskola.
Kesto 1 tunti 15 minuuttia.
Liput 15 €, Studio 123 (Kymenlaaksokatu 1, Kuusankoski).
studio123.fi

Jaa artikkeli: