Kouvolan seurakuntayhtymän ympäristödiplomi sai jatkoa

Ekoteot ovat työtä Jumalan luomakunnan puolesta. Veden puhdistamiseen, lämmittämiseen ja kuljettamiseen vaaditaan paljon energiaa ja kemikaaleja. Pieni puro riittää.

Kirkkohallitus on myöntänyt Kouvolan seurakuntayhtymän ympäristödiplomille jatkoa vuosille 2018-2021. Seurakuntayhtymällä on ollut ympäristödiplomi vuodesta 2014 lähtien. Diplomi myönnetään neljäksi vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen tarkastetaan miten ympäristötyölle asetetut tavoitteet ovat toteutuneet sekä laaditaan uudet tavoitteet tuleville vuosille. Asiantuntijana yhtymän ympäristötyössä on toiminut DI, maisemasuunnittelun hortonomi Eija Leskinen.

Yhtymän ympäristötyölle asetettujen tavoitteiden toteutumista kävi tarkastamassa FM Anne Matilainen Mikkelin hiippakunnan valtuuttamana. Matilaisen raportista selviää, että ympäristöasioissa on tehty hyvää työtä. Erityistä kiitosta saa pitkäjänteinen työ energian säästämiseksi: Vuosina 2013-2016 lämmityseurojen määrä oli laskenut -13,8 % ja sähköeurojen -15,5 %. Kokonaispudotus vuotuisissa euromäärissä oli 124.896 €. Säästöjä tuli muun muassa lämpötilan laskusta ja led-lamppuihin siirtymisestä.

Vaikka energiakustannuksissa on saavutettu säästöä, veden kulutuksesta aiheutuneet kustannukset ovat seurakuntayhtymässä kasvaneet. Kuluvana kautena yhtymän ympäristötyön eräs tärkeä tavoite onkin veden säästö.

Kouvolan kaupungin ympäristökasvattaja Marjo Pakkanen on kehittänyt kaupungin käyttöön Pieni puro –sloganin. Kyltit ovat tuttuja kaupungin vesipisteiden luota. Pieni puro riittää –kyltit otetaan käyttöön myös Kouvolan seurakuntien vesipisteiden luona.  Ensimmäisenä kylttien asentamista odotetaan seurakuntien kerhopisteissä.  Kylttien toivotaan saavan aikaan paitsi veden säästöä myös vedenkäytön merkityksen ymmärtämistä. Moni ei tule ajatelleeksi, että veden puhdistamiseen, lämmittämiseen ja kuljettamiseen vaaditaan paljon energiaa ja kemikaaleja.

Jaa artikkeli: