Tavallinen on parasta parisuhteessa ja perheessä

Father playing with baby girl on sofa, mother watching from background.

Elämä on tässä ja nyt. Ilo löytyy yksinkertaisista asioista. Sinä riität.

Yhteiskuntamme ihannoi suorituksia. Arki lapsen kanssa mahdollistaa uudenlaista asettumista. Elämä on tässä ja nyt. Ilo löytyy yksinkertaisista asioista, pieniin kohtaamisiin herkistymisestä. Helposti näen sen, mikä on keskeneräistä ja sotkuista. Voin opetella tarkentamaan havaintojani kauniisiin ohikiitäviin hetkiin.

Aisti, miltä pikkuinen tuoksuu tai miltä puolison iho tuntuu tai miten taivaalliselta arkiruoka maistuu suussa.

Ammattilaiset, artikkelit ja sosiaalinen media luovat kuvaa tietynlaisesta parisuhteesta ja perheestä. Hyviä ajatuksia lukiessa ja idyllisiä kuvia katsellessa voi mennä harhaan. Rima nousee korkealle. Ponnistelen hampaat irvessä, että yllän ihannoimaani idealismiin.

Oikeasti tavallinen on parasta. Kukaan ei halua täydellisyyteen pyrkivää perheenjäsentä. Sinä riität. Olet rakastettava erehtyvänä ja epätäydellisenä.

Lapsi kaipaa paljon huomiota ja vaivannäköä. Jos pistän lapsen aina etusijalle, kulutan itseni loppuun. Aikuisen velvollisuus on pitää huolta omista tarpeistaan. Sopikaa, että saatte molemmat aikaa itsellenne tärkeisiin asioihin. 

Vanhemmuus on hieno tehtävä, joka monilla jättää parisuhdetta jalkoihinsa. Parisuhde on kuitenkin lapsen koti. Antamalla aikaa aikuisten väliselle läheisyydelle, rakennatte lapsen elämän turvallista pohjaa.

Lue lisää:
blogit.terve.fi/rakkauden-ammattilaiset
facebook.com/rakkaudenammattilaiset

Vaali parisuhdettasi

Vaihda kuulumiset
Raivaa päivittäin ainakin muutaman minuutin tila puolison kohtaamiselle. Pysähdy, katso silmiin, unohda hetkeksi kiire ja kysy vaikkapa: ”Millainen päivä sulla on ollut?” tai yksinkertaisesti: ”Mitä kuuluu?”

Lempeä kosketus
Harjoittele koskettamaan arkisen touhun keskellä. Jos mieltäsi painaa jokin asia tai olet uupunut, pyydä kumppanilta halausta tai sylihetkeä. Lempeä kosketus vähentää stressiä.

Yhteinen kävelyhetki
Lähtekää yhdessä kävelylle. Monet pariskunnat pystyvät lenkillä puhumaan tavallista helpommin, eivätkä hiljaiset hetketkään haittaa. Vauvaperhe voi lähteä kävelylle vaunujen kanssa. Kolmen vartin kävelylenkkiin ei tarvita pitkäaikaista lastenhoitajaa.

Kirjoittaja Anja Nwose on kirkon perheneuvoja sekä bloggaaja ja vloggaaja Rakkauden ammattilaisista

Jaa artikkeli: