Puikot kilkkaavat lohtua ja lämpöä

Kymmenet valmiit lohtusukat kurkistelevat jo vasusta. Terttu Halme rentoutuu pitkillä automatkoilla neulomisen avulla. Joskus puikot pyörivät pitkin lattioita.

ELÄKKEELLÄ on aikaa käsitöille. Moni on keltakankaalaisen Terttu Halmeen, 75, tavoin löytänyt rentoutumiskeinoksi neulomisen. Terttu kuuluu naisjärjestö Hupakoihin, jonka 170-henkisestä yhteisöstä parikymmentä tarttui oitis haasteeseen, kun Anjalankosken seurakunnan kappalainen Johanna Pesonen neuloi kesän korvalla mallikappaleen leskille jaettavista lohtusukista.

NEULOMUKSESSA perusvillasukan vartta koristaa leveä, musta surunauha-raita. Sukat on tarkoitettu kaikenikäisille sukupuoleen katsomatta. Jakelun hoitaa seurakunta. Sukkien väriä ei ole rajattu. Aikaisempien tempausten innoituksena on sota-ajan tarina, jossa opettaja purki valkoista villatakkiaan ja neuloi siitä ilman sukkia olleelle vauvalle sukat raiteiden korjaustöiden aikana. Junasukista puhutaan vieläkin.

Lokakuun puolivälissä Terttu arvioi, että Hupakoiden puikoista olisi valmistunut 30-40 paria sukkia. Marraskuun kokoontumiseen mennessä on hyvinkin mahdollista, että puolensadan parin vasu täyttyy. Ja tuskin kukaan kieltää neulomista sen jälkeenkään.

TEMPAUS sai hyvän lähdön Reuna-kustantamon ja kirjakaupan tapahtumasta, jossa Hupakot paistoivat lettuja. Pieni osa rahoista lahjoitettiin lankojen ostoon sukkien kutomista varten. Jotkut käyttävät omia lankoja. Kameran eteen tuloa aristeltiin, sillä Hupakot pitävät pitävät kunnia-asiana, ettei hyvän tekemisellä pidä elämöidä.

Halme uskoo, että rentoutuksen ohella neulojia kiehtoo ajatus, miten sukat lämmittävät saajansa jalkoja. On tärkeää, että kiireisen elämän keskellä omistetaan aikaa konkreettiselle auttamiselle. Yksinäisiä ihmisiä on entistä enemmän, joten auttavia käsiä ei ole koskaan liikaa.

Jaa artikkeli: