Papin kohtaa myös Ratamossa

Kaksi pappia rinnakkain sairaalan aulassa.

Sairaalapapit Kari Niemelä ja Tuula Ylikangas työskentelevät Ratamokeskuksessa. Heihin voivat ottaa yhteyttä potilaat ja heidän läheisensä. Tapaamiset ovat luottamuksellisia.

– Sairaalasielunhoito on rinnalla kulkemista, tukemista, kuuntelua, toivon ja lohdutuksen välittämistä. Se on myös kirkon aarteiden, rukouksen, ehtoollisen ja ripin viemistä sinne, missä ihmiset ovat – tässä tapauksessa sairaalaan, Kari Niemelä sanoo.

– Sairaalasielunhoidon yksi ”huoneen taulu” on Jeesuksen sanoissa, ”kun minä olin sairaana, te kävitte minua katsomassa”. Sairauden, luopumisen, surun, kuoleman ja muiden elämänkriisien kohdatessa on tärkeää, että niistä voi puhua toisen ihmisen kanssa, Niemelä jatkaa.

Sairaalapappien työhuone sijaitsee Ratamokeskuksen ensimmäisessä kerroksessa, pääovilta oikealle viittoja seuraten. Sieltäkin papit voi tavoittaa, mutta soittaminen on varmin tapa. Papeille voi myös lähettää sähköpostia. Ratamokeskuksen osastoilla on sairaalapappien yhteystiedot.

Sairaalapapit tekevät erikseen sovittaessa myös kotikäyntejä palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien potilaiden luokse.
– On hyvä muistaa, että Kouvolan seurakuntien papit käyvät Ratamossa kiireellisissä tilanteissa silloin, kun sairaalapapit eivät ole käytettävissä, Niemelä kertoo.

Papin huoneen lähellä on hiljainen huone, jossa voi levähtää ja hiljentyä. Huoneen oven vieressä on infotaulu, josta selviää onko tila vapaana.

Ratamon kappelissa toimitetaan hautaan siunaamisia ja saattohartauksia, joista sovitaan aina yhteistyössä sairaalapapin, Ratamon henkilökunnan ja hautaustoimiston kanssa. Kappeliin mahtuu papin lisäksi korkeintaan kymmenen läheistä. Kappelin vieressä on omaisille huone, missä voi istua odottamassa kappeliin pääsyä.

Jaa artikkeli: