Kynttilälyhty on ympäristöystävällinen valinta haudalle

Yhden hautausmaan yhden talven kynttilöistä syntynyt jätevuori voi näyttää tältä. Nämä kynttilät oli kerätty pois haudoilta Iisalmen hautausmaalla. Ympäristöystävällisin vaihtoehto haudalla on kynttilälyhty, jossa on puhtaasti palava kynttilä.

Talviaikaan hautausmaita valaisevat haudoille tuodut kynttilät. Suurten juhlapyhien, kuten joulun, jälkeen kertakäyttöisistä kynttilöistä syntynyt jätemäärä on kuitenkin huomattava.

Hautausmaiden muovi- ja metallijätteen määrää voidaan vähentää yksinkertaisilla valinnoilla. Ympäristöystävällisin vaihtoehto haudalla on kynttilälyhty, jossa on puhtaasti palava kynttilä.
– Lyhty on paras ratkaisu, koska silloin ei synny muovijätettä. Ympäristönäkökulma on tärkeä hautausmaillakin, sanoo ylipuutarhuri Janne Saarinen, joka toimii myös Kouvolan seurakuntayhtymän hautaustoimen ympäristövastaavana. Kynttilälyhty pysyy haudalla pystyssä tuulessakin, kun sen painaa syvälle maahan. Kesäksi lyhty tulisi korjata talteen pois hautausmaan hoidon tieltä.

Jos kuitenkin sytyttää omaisen haudalle perinteisiä hautakynttilöitä, kynttilöiden muovikuoret sekä metalliset suojat tulisi itse siivota pois haudalta. Siivotessa on tärkeää muistaa jätteiden lajittelu.
– Kynttiläjäte metallikansineen tulee laittaa loppujäteastiaan. Metallijätteen lajittelu ei ole välttämätöntä, koska metalli otetaan talteen myöhemmin jätteenkäsittelyprosessissa. Tarkoitus on kuitenkin laittaa metallijäteastioita hautausmaille. Kuusankosken alueen hautausmaille metallijäteastioita suunnitellaan jo ensi vuodeksi, Janne Saarinen kertoo.

Ylipuutarhuri ei suosittele hautakynttiläksi led-kynttilää, koska se sisältää vaarallista jätettä. – Tätä useat omaiset eivät tiedä, vaan laittavat rikkinäiset led-kynttilät loppujätteeseen, Saarinen toteaa.
Led-kynttilöiden käytetyt paristot kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen.

 

Jaa artikkeli: