Kolumni: Uuden äärellä

Kädet ristiin laittamalla saamme yhteyden Taivaan isään niin kuin ennenkin.

Tämä kevät laittoi meidät uuden äärelle. Monet ovat joutuneet muuttamaan työskentelytapojaan siirtyessään etätöihin ja -opintoihin tai läheisten kohtaamiseen ruudun välityksellä. Seurakuntien työntekijät ovat tehneet digiloikkaa kevään aikana. Uskon, että tilanne on saanut monet kokeilemaan sellaisia sovelluksia, joita ei olisi koskaan uskonut käyttävänsä. On käytetty puhekanavia, videopalveluita ja muita.

Olen osallistunut omalta kotisohvalta useaan jumalanpalvelukseen, nuorten aikuisten iltoihin ja kokouksiin. Vaikka ne eivät korvaa oikeaa ihmiskontaktia, niin ne ovat tuntuneet tyhjää paremmalta. Etenkin jumalanpalveluksiin olen osallistunut innolla, sillä normaalisti en käy messuissa yhtä ahkerasti. Olen juhlinut pääsiäistä ruudun välityksellä. Tässä tilanteessa ihmiset ovat olleet yhtä lähellä (tai kaukana). Samassa kaupungissa asuva ystävä on yhtä lähellä kuin toisella puolella Suomea tai ulkomailla asuva. Moni on ehkä ottanut yhteyttä tuttuihin, joihin ei yleensä arjessa tule pidettyä yhteyttä.

Voisimmeko ottaa näistä poikkeusoloista jotain tulevaisuuteen? Toivon, että tämän kaiken jälkeen seurakunnat saavat eri tavalla arvostusta, sillä vaikeinakin aikoina kirkko tekee paljon. Autetaan, kuunnellaan, kohdataan, opitaan uutta. Toivoisin, että osa toimintatavoista jätetään käyttöön, kuten erilaiset nettijumikset, -hartaudet, etäkohtaamismuodot ja ihmisten uudenlainen auttaminen. Sen naapurin vanhemman rouvan puolesta voisi käydä kaupassa, jos hän ei itse pääse. Siihen kaukana asuvaan tuttuun voisi ottaa yhteyttä videopuhelulla useammin.

Vaikka muutos on usein hyväksi, onneksi yksi asia ei ole muuttunut. Kädet ristiin laittamalla saamme yhteyden Taivaan isään niin kuin ennenkin. ”Kehotan teitä ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien vallanpitäjien puolesta, jotta saisimme viettää tyyntä ja rauhallista elämää, kaikin tavoin hurskaasti ja arvokkaasti.” (1.Tim. 2:1-2)

Kirjoittaja on kouvolalainen opettaja ja seurakunnan luottamushenkilö.

Jaa artikkeli: