Kauniita perinteitä, uusia ideoita

Tyttö kuivaa ristiäisissä pikkuveljen pään

Perinteet ja uudet tavat luovat ainutlaatuisen, meidän perheen kastejuhlan. Asha sai kuivata pikkuveli Robinin pään kasteen jälkeen.

Kaste on vauvan ensimmäinen juhla. Ristiäisistä alkaa pienen ihmisen matka Jumalan lapsena, siunauksen saattelemana. Perheelle ja läheisille kaste on usein herkkä hetki. Kastejuhlaan voi sisällyttää oman suvun tärkeän perinteen, tai aivan uuden idean, joka on kastettavan perheelle tärkeä. Lukijamme lähettivät muistojaan kastejuhlista, joissa oli mukana jokin mieleenpainuva yksityiskohta.

Lupaus

”Kummityttöni ristiäisissä jokainen kummi teki lapselle kastetilaisuudessa lupauksen, mitä asioita haluaa kummiudessa vaalia ja millainen aikuinen lupaa lapselle olla. Se oli ihana yksityiskohta ja laittoi aidosti miettimään, millaisia asioita kummiudessa pitää tärkeänä.”
Anni

Iltarukouskuutio

”Lapsemme ristiäisissä kummitätini toi kastettavan isoveljelle lahjaksi iltarukouskuution, jonka jokaisella sivulla on eri iltarukous. Lapsi voi osallistua valitsemalla kuutiosta yhden sivun ja sen illan iltarukouksen.”
Aino

Kastemekko

”Lapsemme Ainon kastemekko oli tehty edesmenneen isomummuni vihkipuvusta vuodelta 1957. Kastepuku on ommeltu vuonna 1986 ja pikkuveljeni on ensimmäinen lapsi, joka siinä on kastettu. Minut ja samana vuonna 1979 syntynyt serkkuni on kastettu eri puvussa, koska mummo ei vielä tuolloin raaskinut vihkipukua ”tärvellä”. Aino kastettiin tässä puvussa, koska hän on Inkeri-mummon nimikaima neljänneltä etunimeltään.”
Hanna

Laulu ja kasteliina

”Minun ja sisareni lasten ristiäisissä äitimme on esittänyt laulun jokaisen lapsenlapsensa kastejuhlassa. Ashalle toivoin kappaleeksi Anna Puun Linnuton puu ja Robinin juhlissa mummi lauloi Mikko Alatalon Suojelusenkeli-laulun. Ashan ristiäisissä kuultiin myös ystävämme esittämänä nepalinkielinen musiikkiesitys.  Molemmille lapsille olen myös tilannut omat kasteliinat, joihin on kirjailtu lapsen nimi. Näillä on kuivattu lapsen pää kasteen jälkeen ja liinat jäävät lapsille muistoksi. Asha sai Robinin kasteessa tehtävän kuivata pikkuveljen pään, mikä oli tosi hyvä ehdotus kastepapilta.”
Suvi

Kastepäivä su 3.10.2021 klo 16
Myllykosken kirkossa – ilmoittaudu 16.9. mennessä

Mikkelinpäivänä, enkelten sunnuntaina kastetaan lapsia Myllykosken kirkossa sylivauvasta rippikouluikäisiin saakka. Kastepäivään voi ilmoittautua koko Kouvolan alueelta 16.9. mennessä: anjalankosken.seurakunta@evl.fi. Kirkkoon ovat tervetulleita kastettavat ja heidän läheisensä. Flunssaoireisena kirkkoon ei voi saapua. Kirkkohetken jälkeen seurakunta tarjoaa kakkukahvit.
Lue lisää: kouvolanseurakunnat.fi/kastepaiva

Jaa artikkeli: