Bachin musiikki puhuttelee pääsiäisenä

Pääsiäisen ajan musiikkitarjonta kirkoissa ilahduttaa jälleen monipuolisuudellaan.

Musiikillisesti rikkaan jumalanpalveluselämän lisäksi pääsiäisen aikaan on tarjolla tasokkaita konsertteja. Pitkäperjantaina Kouvolan Käpylän kirkossa järjestetään Ristin juurella -konsertti, jossa esiintyy muun muassa mezzosopraano Helena Berg.

Farmaseutti ja laulunopettaja Helena Berg aloitti lauluopinnot verraten myöhään, vasta kolmekymppisenä. Kipinä syttyi 90-luvun lopulla Sävelsiskot-kuorossa, jota johti Maarit Salo.

– Minulla oli valtava hinku laulaa. Heli Puustinen oli ensimmäinen laulunopettajani ja myöhemmin olin Pohjois-Kymen musiikkiopiston aikuispuolella Seppo Kuopan opissa seitsemän vuotta. Ystävä kannusti hakemaan Lahteen laulupedagogipuolelle ja sieltä valmistuin musiikkipedagogiksi, Berg kertoo.

Bergiltä kuullaan muun muassa Bachin Erbarme dich -aaria (suomeksi Armahda minua) Matteus-passiosta.

– Bachin musiikki on niin uskomattoman kaunista ja juuri tuo Erbarme dich kosketti minua heti ensikuulemalta. Päätin jo silloin, että tuon minä haluan joskus laulaa. Bachia laulaessa saa olla jonkin suuremman välikappaleena ja tuntuu, kuin pääsisi koskettamaan taivasta, Berg kuvaa.

Helena Berg on kotiseurakunnassaan Anjalankoskella kysytty laulaja ja hän esiintyy mielellään kirkoissa. Suomalaisen gospelin ystäväksi tunnustautuva Berg laulaa klassisen lisäksi mielellään myös pop-jazz-tyyppistä musiikkia.

Pääsiäisen aika on Bergille rauhoittumisen ja pohdiskelemisen aikaa.

– Perheen kanssa vietetty aika on tärkeää, mutta koen usein juuri pääsiäisen aikaan tarvetta ajatella asioita uudestaan. Se on tietyllä tavalla uudestisyntymisen aikaa, kun pääsiäisenä muutenkin juhlitaan elämän voittoa kuolemasta, Helena Berg toteaa.

Ristin juurella -konsertti Käpylän kirkossa 30.3. klo 18. Valerijs Avramenko ja jousikvartetti, Terhi Solanterä, Mari Lehtinen, Helena Berg ja Suvi Suokas, laulu. Svetlana Lilitckaia, piano. Ohjelma 10 €

Jaa artikkeli: