Älä jää yksin

– Haluamme kannustaa nuoria ja auttaa heitä jaksamaan, sanoo Kuusankosken seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heli Pajunen.

Onko lähipiirissäsi lapsi tai nuori, jonka jaksamisesta olet huolissasi? Koronatilanne voi aiheuttaa muun muassa ahdistusta, yksinäisyyttä, vaikeuksia koulunkäynnissä ja päivärytmin katoamisen.

Diakoniatyöntekijät tarjoavat vanhemmille ja nuorille keskusteluapua. Tapaamisessa edetään apua hakevan ehdoilla ja puhutaan asioista, jotka ovat hänelle tärkeitä. Apu on maksutonta ja avointa kaikille kouvolalaisille vakaumuksesta riippumatta. Työntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Ei ole liian pientä tai mitätöntä asiaa yhteydenottamiseen.
– Joskus muutamallakin tapaamisella voi olla iso merkitys omaan jaksamiseen ja elämäntilanteeseen. Mikäli isovanhempana kannat huolta läheisestäsi, vaikkapa lastesi perheistä, kerrothan heille näistä auttamismuodoista. Jokaisesta seurakunnasta löytyy diakoniatyöntekijöitä, jotka ovat käytettävissä, diakoni Sanna Junnola-Ahola rohkaisee.

Nuorten koronaväsymys on huomattu seurakunnissa.
– Haluamme kannustaa nuoria ja auttaa heitä jaksamaan, nuorisotyönohjaaja Heli Pajunen kertoo.
– Meiltä saa vinkkejä siihen, miten selviytyä tässä tilanteessa. Koronaturvallista keskusteluapua on tarjolla. Nuorisotyönohjaajaa voi pyytää mukaan vaikkapa ulkoilemaan ja samalla purkaa sydäntään. Joillakin yläkouluilla meillä on päivystys. Nuori voi tulla silloin nykäisemään hihasta, jos kaipaa kuuntelijaa.

Perheneuvonnan johtaja Sirkka Laine-Haimi nostaa esille kykymme selviytyä vaikeista ja haastavista tilanteista.
– Tätä kykyä voi tietoisesti yrittää kehittää esimerkiksi omien stressin hallintatapojen tunnistamisella ja niiden hyödyntämisellä, vaalimalla myötätuntoa itseä ja muita kohtaan, tekemällä hyvää sekä vaalimalla hengellisyyttä ja omaa luontosuhdetta. Myös huumori auttaa selviytymään.
Tärkeää on myös vaalia yhteisöllisyyttä ja joukkoon kuulumista, sekä pitää kiinni toivosta ja tulevaisuuden uskosta.
– Tähän löytyy rohkaisua Raamatusta ja monilta muilta ajattelijoilta. Voisimmeko antaa itsellemme luvan rohkeasti luottaa siihen, että joskus pääsemme katsomaan tätäkin vaihetta siitä selvinneinä?

OTA YHTEYTTÄ
Kouvolan seurakuntien työntekijät tavoitat puhelimitse ja sähköpostilla keskustelua, tukea ja yksityisehtoollista varten. Diakoniatyöntekijöiden kautta voit saada myös taloudellista ja käytännön apua.
kouvolanseurakunnat.fi/yhteystiedot
Diakonia
:
kouvolanseurakunnat.fi/apua ja tukea
Perheneuvonta:
040 714 0556 (ma-pe klo 10-12, ma klo 13-14)
Keskusteluapua paikan päällä ja etänä.
kouvolanseurakunnat.fi/perheneuvonta
Nuorisotyöntekijät:
kouvolanseurakunnat.fi – Tule mukaan – Nuorille
Palveleva puhelin 0400 221 180, joka ilta klo 18-24.

Jaa artikkeli: