Rauhan hyväksi työskenteleminen voi yhdistää kirkot rakentamaan kestävää maailmaa myös seuraaville sukupolville. Riikka Porkola toteaa artikkelissaan, että tähän työhön tarvitaan kaikkia.
Euroopan kirkkojen konferenssi perustettiin vuonna 1959 kirkkojen rauhanrakennusjärjestöksi toisen maailmansodan jälkeen. Sen ydintehtäviin kuuluu työ rauhanrakentamisessa ja sovinnossa. Pathways to Peace aloite (PtoP) on EKK:n vastaus Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa. Aloite on yksi sen päätoimintamuotoja ja aloitteen kolme tavoitetta ovat seuraavat.
Kehittää kirkon johtajien, päättäjien ja tutkijoiden verkostoa Ukrainan rauhan valmistelemisessa. Kuunnella ja olla selvillä mitä sodassa tapahtuu kirkkojen kannalta. Ja valmistautua jälleenrakentamisen aikaan. EKK pyrkii vahvistamaan ukrainalaisten ja kumppaneiden välisiä suhteita.
Aloitteen ohjausryhmässä meitä on kymmenen aktiivista kirkkojen edustajaa. On osoittautunut tärkeäksi, että työryhmässä on myös kaksi ukrainalaista ja yksi valkovenäläinen tutkija. He jakavat uusinta tietoa maittensa tapahtumista ja analyysia vaikutuksista, jota olisi muuten vaikea saada.
Toinen tavoite on tukea tuhoutuneiden ja ryöstettyjen uskonnollisten kohteiden suojelua Ukrainassa kuten auttaa Ukrainan kirkkoja hakemaan jälleenrakennusrahaa eurooppalaisista lähteistä. Tällä pyritään auttamaan Ukrainan kirkkoja jälleenrakentamaan uskonnollista infrastruktuuria, mikä edistää myös uskonnonvapauden toteutumista Ukrainassa.
Kolmas tavoite vahvistaa oikeudenmukaisen rauhan pohdintaa ekumeenisessa
kontekstissa. Pyrimme edistämään oikeudenmukaista rauhaa koskevaa keskustelua Euroopan kirkkojen välillä ja tuoda keskusteluihin sodan ja rauhan teologian kysymyksiä Ukrainan tilanteeseen peilaten.
Matka Ukrainaan
Euroopan kirkkojen konferenssin johdon ja P2P ryhmän delegaatio teki matkan Ukrainaan huhtikuussa 2024, joka oli tärkeä suhteiden vahvistamisen kannalta ukrainalaisten kirkkojen ja viranomaisten kanssa, mutta myös oman ymmärryksemme kannalta. Vierailu oli molemmille osapuolille tärkeä, myös ukrainalaisille. Lue TM, FM Riikka Porkolan kuvaus Ukrainan matkasta ja siitä, miten matka vahvisti yhteyksiä Ukrainaan. Artikkelissaan Porkola käy läpi myös sitä, miten ukrainalaisia voi tukea Suomessa, Ukraina ja Rauhan polut (pdf).
Kuvateksti: EKK:n delegaatiota Lvivissä.
Kuva: Riikka Porkolan kuva-arkisto