LOISTOTEOS: Pyhän ehtoollisen asettaminen

Loistoteos esittelee Vaasan seurakuntayhtymän omistamia taiteteoksia ja -esineistöä. Robert W. Ekmanin Pyhän ehtoollisen asettaminen -taulu oli ensimmäinen Vaasan kirkkoon hankittu alttaritaulu. Taulu asetettiin paikalleen vuonna 1861. Taulu oli Vaasan kirkon ainoa alttaritaulu vuoteen 1894 saakka.

Robert Wilhelm Ekmanin (1808-1873) maalaama alttaritaulu on tehty aikana, jolloin maassamme oli suuri kysyntä eurooppalaisen ns. korkeataiteen traditioille pohjautuvalle maalaustaiteelle. Tämä näkyy Ekmanin teoksessa. Pyhän ehtoollisen aihe on esitetty paljolti samalla tavoin kuin renessanssimestari Leonardo da Vincin (1545-1519) vastaavassa seinämaalauksessa Santa Maria delle Grazien kirkossa Milanossa 1400-luvun lopulta. Ekman on tosin tiivistänyt sommitelmaa maalauksen pystysuoran kuva-alan vuoksi.

Ekmanin maalaus kuvaa hetkeä, jolloin Jeesus on ikään kuin juuri sanonut sanat: ”Ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini.” Jeesuksen ylösojennettu käsi symboloi siunaamista.

Pöydällä olevat ruokalajit ovat symbolisia merkkejä, joiden tarkoitus on viestittää kristinuskon sisällöistä. Kala on kristillisen symbol-iikan peruselementti. Varhaiskristityille kala oli salamerkki, jonka avulla he tunnistivat toisensa heihin vihamielisesti suhtautuvien keskuudessa. Leipä kuvaa Kristuksen ruumista ja viini hänen vertaan.

Ekmanin maalauksessa on myös eläimen lihapala, hedelmiä ja suola-astia. Liha on karitsanlihaa, jota israelilaiset teurastivat pääsiäisaterialleen. Suolalla on kristinuskossa monia symbolisia merkityksiä kuten Jumalan ja ihmisten välisen liiton merkki. Ekmanin maalauksen suola-astiaan liittyy kuitenkin kansanusko-mus siitä, että kaatunut suola-astia tuo mukanaan epäonnea. Taiteilija asetti suola-astian rahapussia pitelevän Juudaksen viereen.

Hedelmät Jeesuksen yhteydessä saattavat symboloida sitä, kuinka hänen syntymänsä mahdollisti paluun paratiisiin ja pääsyn nauttimaan jälleen paratiisin hedelmistä. Oikeanpuoleiseen alanurkkaan on kuvattuna viiniastia ja hedelmävati sekä yksi opetuslapsi katsomassa niitä. Onko hän kenties epäilevä Tuomas, joka ei ole aivan varma Jeesuksen tehtävän täyttymisestä? Joka tapauksessa kompositio symboloi apostolien tehtävää jatkaa ja jakaa eteenpäin Jeesuksen alullepanemaa sovitustyötä.

Jaa artikkeli: