Kuntoutusteologi tukee kuntoutujan omaa prosessia pyrkien auttamaan henkilökohtaisten tavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa.
Kuulun Seinäjoen sairaalapappien tiimiin, mutta useimpina arkipäivinä ajelen töihin Kauhavan Ylihärmään tai Kuortaneen Haapaniemeen. Tehtäväni sairaalasielunhoidossa on kuntoutuspainotteinen, sillä viran kustannuksiin osallistuu yhteistyösopimuksen pohjalta Härmän Kuntokeskus. Härmän Kuntsarilla järjestän hartaushetkiä ja kohtaan kuntoutusasiakkaita sekä toimin henkilökunnan työnohjaajana. Edeltäjältäni olen perinyt komean ja varsin harvinaisen ammattinimikkeen ”kuntoutusteologi”. Merkittävä osa tehtävääni ovat kirkon työntekijöiden varhaiskuntoutuskurssit Kuortaneella. Vuoden kierrossa työpäiviä Haapaniemen hiippakuntakartanossa kertyy yli 60.
Kuntoutuskurssilaisten päivä Haapaniemessä alkaa aamun sanalla klo 8.15 ja ohjatulla rentoutuksella. Sen jälkeen ryhmäläiset pohdiskelevat Missä mennään? -piirissä ääneen omia tunnelmiaan ja havaintojaan. Rauhallisella läsnäolollani yritän rohkaista kuntoutujia keskinäiseen jakamiseen. Ryhmän tarjoama vertaistuki on arvokasta ja tärkeää. Työparini kuntoutussihteeri Päivi Heikkilän kanssa yritämme huolehtia siitä, että jokaisella on tilaa ja säilyy turvallinen olo. Alustan aamupäivän työskentelyn, jossa teemana on ”Muutoksesta ja muutoksen vaikutuksesta elämässäni”. Käymme läpi työuran varrella tapahtuneita suuria muutoksia: Millaista oli tehdä työtä lankapuhelimen aikakaudella ja miten sähköiset järjestelmät, tietoverkot, digitalisaatio ja mobiili tavoitettavuus työtapoja mullistivat? Jokainen kuntoutuja tutkii sitten oman elämänsä taitekohtia: työ- ja asuinpaikan, työtehtävän ja elämäntilanteen vaihtumisen tuottamia muutoksia. Mitä muutoksissa tapahtuu ja mihin voin itse vaikuttaa? Etäisyyden päästä katseleminen auttaa usein havaitsemaan ja jopa oivaltamaan.
Kurssin lähijaksolla käyn kuntoutujan kanssa aina myös yksilökeskustelun. Lounaan jälkeen on tunti tätä varten. Kuntoutuja valitsee aiheen, josta haluaa kanssani luottamuksellisesti keskustella. Olen työnohjaajan tai sielunhoitajan roolissa sen mukaan, mikä parhaiten kuntoutujan prosessia tukee. Tarkoitukseni on auttaa henkilökohtaisten tavoitteiden asettamista ja saavuttamista.
Iltapäiväksi kuntoutujat siirtyvät Urheiluopistolle. Toisinaan osallistun liikuntaohjelmaan ryhmän mukana. UKK-kävelytestissä lasken kierroksia ja kannustan. Lähden kotiin iltakuuden aikaan. Haapaniemen työpäivät ajomatkoineen ovat pitkiä, mutta kuntoutusteologin työ on palkitsevaa. Tykkään ”leirielämästä”, koska yhteisen ajan ja paikan jakaminen tutustuttaa pintaa syvemmältä.
Raimo Lähteenmaa
Ammattini on sairaalapastori, kuntoutusteologi.
Työskentelen Härmän Kuntoutuksessa ja Haapaniemen hiippakuntakartanossa sekä Seinäjoen keskussairaalassa.
Harrastan musiikkia, teatteria, ulkoilua ja pesäpallon seuraamista.
Iloitsen vaimosta, elämästä aikuisten lasten isänä ja lastenlasten ”faarina”, lähestyvästä kesästä.
Juttu julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 1/2023.
Jaa artikkeli: