Seinäjoen seurakunta on saanut Seinäjoen kaupungin lupa-asianlautakunnan myöntämän ympäristöpalkinnon pitkäjänteisestä ympäristötyöstä.
Pitkäjänteinen ympäristötyö toi Seinäjoen seurakunnalle Kultajyvä-ympäristöpalkinnon.
Seinäjoen seurakunta on saanut Seinäjoen kaupungin lupa-asianlautakunnan myöntämän ympäristöpalkinnon pitkäjänteisestä ympäristötyöstä.
– Usein ympäristötyö on arjen pieniä tekoja ja valintoja, jotka ohjaavat meitä päivittäin. Esimerkkeinä energian ja sähkön säästö kiinteistöissä, jätteiden lajittelu, kierrätys eri toiminnoissa, lähiruoka keittiöillä, ruokahävikin vähentäminen ja kasvinsuojeluaineiden käytöstä luopuminen hautausmailla, kertoo Seinäjoen seurakunnan puistopäällikkö Esko Karttunen.
Seinäjoen seurakunta on tehnyt yli 15 vuotta määrätietoista ympäristötyötä ja huomioinut kestävän kehityksen näkökulman eri toiminnoissaan.
–Jumalanpalveluksissamme vietetään luomakunnan sunnuntaita ja ympäristökasvatus korostuu niin varhaiskasvatuksessa kuin nuorisotyössä. Haluamme monialaisella ja työalat kattavalla ympäristötyöllä ensisijaisesti suojella luontoa ja kuormittaa sitä mahdollisimman vähän, Karttunen painottaa.
Hiilineutraali kirkko 2030
Seinäjoen seurakunta on toiminut vahvasti kirkon ympäristödiplomityössä vuodesta 2008 lähtien ja on sitoutunut kirkon hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseen.
– Meitä ohjaa kirkon ympäristödiplomin käsikirjan tavoitteet esimerkiksi kiinteistöjen lämmityksessä ja sähkönkulutuksessa. Seurakunnan metsät toimivat osaltaan niin sanottuina hiilinieluina ja sähköautojen latauspisteille tehdään valmiuksia seurakunnan kiinteistöjen yhteyteen, Karttunen kertoo.
Kirkon ajamassa kestävässä kehityksessä on neljä eri näkökulmaa eli sosiaalinen, taloudellinen, ekologinen ja kulttuurinen kestävyys.
– Sosiaalinen näkökulma näkyy muun muassa Seinäjoen seurakunnalle myönnettynä Reilun kaupan seurakunta -arvonimenä. Taloudellinen näkökulma on paikallinen, kuten alueelliset hankinnat, joilla tuetaan oman alueen elinvoimaisuutta. Ekologisuus korostuu läpi koko seurakunnan toimintojen alkaen varhaiskasvatuksesta. Kulttuurinen näkökulma taas korostaa ja vaalii perinteitä toiminnassa sekä ruokakulttuurissa, Karttunen avaa.
Ympäristötyötä laajasti
Ympäristöpalkinto myönnetään kerran valtuustokaudessa ja Seinäjoen seurakunnan saama palkinto on järjestyksessään neljäs.
– Seinäjoen seurakunta haluaa monialaisella ympäristötyöllään ensisijaisesti suojella luontoa ja kuormittaa sitä mahdollisimman vähän. Seurakunta kohtaa arjessaan monen ikäisiä ihmisiä, joille pienimmätkin ympäristöteot välittyvät. Ympäristötyö koskettaa Seinäjoen seurakunnassa jokaista työalaa, Seinäjoen kaupungin ympäristösuojelujohtaja Hanna Latva-Kiskola perustelee.
Ensimmäinen ympäristöpalkinto myönnettiin vuonna 2008 Hannu Tuomistolle, toinen vuonna 2012 Joupin koululle ja kolmas vuonna 2016 Lakeuden Latu ry:lle. Palkintona on kunniakirja ja numeroitu, kuvanveistäjä Tiina Laasosen tekemä pienveistos.
Julkaistu Lakeuden Risti -lehden numerossa 2/2021.
Jaa artikkeli: