Nuoruus on lahja, mutta vanheneminen on taidetta

Kuvassa Markku Orsila, E-P:n Perheasian neuvottelukeskuksen johtaja.

Suomi pamautti kuudenneksi Euroviisuissa. Lordin voitosta revittiin monta juttua jokunen vuosi sitten. Hard Rock Hallelujah sai myös kirkon lehdissä palstatilaa. Moni näki, että tässä Blind Channelissa on jotakin samaa. Nuorten miesten voimarokki jyrää.

Suomi pamautti kuudenneksi Euroviisuissa. Lordin voitosta revittiin monta juttua jokunen vuosi sitten. Hard Rock Hallelujah sai myös kirkon lehdissä palstatilaa. Moni näki, että tässä Blind Channelissa on jotakin samaa. Nuorten miesten voimarokki jyrää.

Enemmän kuin keskisormen näyttämistä kuolemalle, tulee rukoiltua, että saisiko elää hetken vielä.

Etukäteen mielenkiintoa nosti keskisormi. Biisin aikana rokkareiden piti heiluttaa reippaasti keskaria. Tylsää tietysti oli, kun kisajärjestäjät kielsivät näyttämästä kansainvälistä käsimerkkiä. Se ei nyt oikeastaan enää tarkoita monen mielestä mitään ja nuoret saattavat heiluttaa keskisormea ”aivan läpällä.” Jos se nyt on suunnilleen haistattelua, alun perin hävyttömällä sormella viitattiin miesten väliseen seksuaaliseen kanssakäymiseen. Kreikasta tapa siirtyi Rooman imperiumin armeijaan. Keskisormea heiluttavat miehet haastavat riitaan ja sanovat merkin alkuperäisessä merkityksessä, että ”hyökkää kimppuun, jos uskallat, senkin seksuaalisesti kummallinen pelle”. Solvaamiskiellon jälkeen luovat miehet keksivät keinon jatkaa keskisormiviestintää ja maalasivat keskisormet punaisiksi. Silloin se tarkoittaa varmaan, että meitä ette kiellä, senkin euroviisuväki?

Viisu on alun perin kepeä laulelma. Siinä mielessä Suomen kappale ei ollut viisu ollenkaan, mutta ei näinä päivinä pidä olla tiukkapipo. Hyppäsin ennakkoluulottomasti taiteen vietäväksi ja perehdyin laulun sanomaan.

Siinä kutsutaan pimeälle kanavalle seikkailemaan. Kaksi asiaa jäi vähän askarruttamaan. Miehet tuntuvat ihannoivan sanojen perusteella 27-klubia. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison ja myöhemmin Kurt Cobain kuolivat kaikki 27-vuotiaina tuhoisan elämäntavan vuoksi. Jokin tilastopiikki on havaittavissa. Saman ikäisenä kuolleita nuoria rokkareita on ripakopallinen. Tätä joukkoa ja heidän elämäntapaansa kappaleessa kaiketi ihannoitiin.

Toinen juttu, joka jäi kristityn mieltä askarruttamaan, oli miesten rukouspohdinnat. Miehet lauloivat, että säästäkää rukouksenne, ne eivät heitä auta. Voi ollakin näin, vaikka tuli mieleen väittää vastaan. Rukouksen voimaa ei kannata aliarvioida.

Tänä kesänä poden hiukan omaa ikäkriisiä. En ole ihan vielä edes 27+27, ja enemmän kuin keskisormen näyttämistä kuolemalle, tulee rukoiltua, että saisiko elää hetken vielä. Tuli mieleen vaan tämmöiselle 50-vuotiaalle sopivampi oikea viisu. Viisikymppisen viisun lauloi levylle Junnu Vainio. Siinäkin on kova meno ja väitetään viisikymppisten pystyvän moneen asiaan, johon eivät oikeasti pysty. Kertosäe on silti puhutteleva. Siinä sanotaan: ”Nuoruus on lahja, mutta vanheneminen on taidetta”.

Hyvää kesää kaikille. Kunpa meidän kaikkien elämässä olisi sopivasti molempia – rakkautta ja anarkiaa.

P.S. Sormilla voi tehdä monia erilaisia eleitä. Jos nostaa etusormen ja pikkurillin pystyyn saa tehtyä pirunsarvet. Jos lapsena laittoi sormet ristiin, se lievensi asiaa, jos lupasi jotakin, jota ei pystynyt pitämään. Vuosia sitten painettiin paitoja, joissa pelkkä etusormi osoitti kohti taivasta. Paidan kantajat halusivat sormimerkillä osoittaa, että on taivastie ja Luoja tuolla ylhäällä.

Kirjoittaja on E-P:n Perheasian neuvottelukeskuksen johtaja, joka toivoo, että seurakunnassa saa myös hymyillä ja sanoo pärjäävänsä sekavien ajatustensa kanssa, joten kuten, kun saa kirjoittaa niistä pakinoita. Hänen mottonsa on, että kaksin on aina mukavampaa eksyä, kuin yksin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 3/2021.

Jaa artikkeli: