Mielikuvitus ruokkii lasten liikuntaa

Lapsia leikkimässä.

Aurinkoisena aamuna Niemistön seurakuntakodin eteisessä käy kuhina, liikuntapäiväkerhossa vietetään kevään odotettuja naamiaisia.

Seinäjoen seurakunnan liikuntapäiväkerho kokoontuu Niemistön seurakuntakodilla kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja keskiviikkoisin. Lastenohjaajat Mari Näykki ja Anu Hemminki saivat ajatuksen kerhon toiminnan painottamisesta liikuntaan viime syksyn aikana.  

– Toteutukseen pääsimme heti syysloman jälkeen. Lasten vanhemmat olivat onnessaan tiedosta, että kerho muuttuu yhä enemmän liikuntapainotteiseksi, kertoo Anu Hemminki, joka on toiminut jo 17 vuotta lastenohjaajana seurakunnan eri kerhoissa. 

Liikunta on molemmille lastenohjaajille mieluista ja ajatus kerhon toiminnan painottamisesta liikuntaan tuntui luontevalta. Päiväkerho on tähän mennessä Seinäjoen seurakunnan ainoa varsinainen liikuntapäiväkerho. Yleisesti seurakunnan varhaiskasvatuksen toiminnassa liikutaan paljon, ja Seinäjoen seurakuntalla on käytössään Liikkuva seurakunta -toimintamalli. 

Kuukausi kerrallaan eri liikuntamuotoja 

Kolmituntisen kerhoaamun ohjelma on joka kerralla erilainen, mutta sisältää silti tuttuja elementtejä. Säästä riippuen kerho kokoontuu joko ulkona tai sisällä, ja ohjelmaan kuuluu aina leikkejä, eväshetki ja hartaus.  

– Lapset ovat eteviä keksimään itse toimintaa, jonka ympärille syntyy luonnollisesti liikuntaa. Monesti yhdistämme liikuntaan laulun ja sitä kautta rytmin, Anu Hemminki kertoo.  

Kuukausi kerrallaan kerhossa tutustutaan erilaisiin liikuntavälineisiin kuten palloihin ja huiveihin. Niiden avulla harjoitellaan perustaitoja. Lapset pitävät paljon pallon heittämisestä ja kiinniottamisesta. Tasapainoa kehitetään lattialle asetettavien naruratojen avulla. Kerhon liikunnallisuudessa vain mielikuvitus on rajana. 

Hartauksien aiheissa ohjaajat mukailevat kirkkovuoden teemoja ja eri vuodenaikoja. 

– Keväällä kerhossa on kiitetty Taivaan Isää talven jälkeisestä vuodenajasta. Toisinaan hartaus on pidetty ulkona ja rauhallinen hetki on tehty kynttilän ympärille kokoontumalla. Ohjaajat kuuntelevat myös lasten omia toiveita hartausaiheita miettiessään. 

Päiväkerho kokoontuu elokuusta kesäkuuhun saakka  

Liikuntapäiväkerho kokoontuu Niemistön seurakuntakodilla kesäkuun puoliväliin saakka. Kesätauon jälkeen kerho jatkuu jälleen elokuussa. Seurakunnan päiväkerho on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lapsille. Lapsi, joka täyttää joulukuun 2022 loppuun mennessä 3 vuotta saa jo aloittaa päiväkerhon.    

Jaa artikkeli: