Kesätyöseteli nuorten työllistämisen tukena

Kuvassa Seinäjoen seurakunnan hallintojohtaja Paula Perälampi.

Seurakunnat ovat kantaneet kortensa kekoon ja lähteneet mukaan talkoisiin nuorten kesätyöpaikkojen lisäämiseksi.

Korona-aika on ollut erityisen raskasta lapsille ja nuorille. Vaihtelu lähi- ja etäopetuksen välillä, harrastustoimintaan kohdistetut sulkutoimenpiteet sekä sosiaalisten kontaktien rajoittaminen vaikuttavat lasten ja nuorten kokemuksiin ja elämään myös pidemmällä aikavälillä. Koronakriisi on heikentänyt myös nuorten työmarkkina-asemaa merkittävällä tavalla. Nuorten vaikeudet kiinnittyä työmarkkinoille työuran alussa voivat heijastua kauaskantoisesti. Vaikeudet kesätöiden löytämisessä vähentävät mahdollisuuksia kerätä arvokasta työkokemusta ja heikentävät toimeentuloa tulevan lukuvuoden aikana. Seurakunnat ovat kantaneet kortensa kekoon ja lähteneet mukaan talkoisiin nuorten kesätyöpaikkojen lisäämiseksi.

Jokainen kesätyösetelillä palkattu kesätyöntekijä oli tarpeellinen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö avasi keväällä haun uskonnollisille yhdyskunnille kesätyöntekijöiden palkkaamiseen. Myönnettävä avustus oli yhteensä 500 000 €. Kyseessä oli kesätyöseteli, jonka avulla seurakunnat pystyivät ottamaan töihin ”ylimääräisiä” kesätyöntekijöitä jo aiemmin palkattujen lisäksi.

Seinäjoen seurakunta palkkasi jo ennen tietoa kesätyösetelin mahdollisuudesta yhteensä 50 kesätyöntekijää ja 51 kausityöntekijää erilaisiin varhaisnuoriso-, nuoriso- ja rippikoulutyön, sekä kanttoreiden, hautaustoimen, leirikeskusten, Lähetyssopen ja kirkkojen kahvilatyöntekijä-oppaiden tehtäviin. Kesätyöseteli mahdollisti lisäksi 12 nuoren palkkaamisen.

Kesätyösetelin tuella palkattiin nuoria nuorisotyöhön eri tehtäviin – kesämuusikoksi nuorisomuusikon työpariksi sekä työntekijöiksi varhaisnuorten- ja rippikoululeireille. Toisen koronakesän leirejä suunniteltaessa huomioitiin jo etukäteen riittävät työtekijäresurssit leiriviikoille. Se oli tarpeen, koska muutoksia työntekijäkokoonpanoihin tuli lyhyellä varoitusajalla. Keskellä leiri- ja lomajaksoja ei tarvinnut tehdä lisää rekrytointeja, vaan resurssit riittivät tämän ratkaisun ja mahdollisuuden myötä juuri sopivasti.

Hautaustoimeen palkatut nuoret tekivät vaihtelevasti töitä nurmikon leikkauksesta hautojen ja puistoalueiden hoitotöihin. Tänä kesänä korostui erityisesti kesäkukkien ja istutusten kastelu, joka vei ison osan työajasta hellejakson aikana. Jokainen kesätyösetelillä palkattu kesätyöntekijä oli tarpeellinen ja mahdollisti hautausmaa- ja puistoalueiden hyvän hoitotason ylläpitämisen haasteellisen kesän aikana.

Seinäjoen seurakunta on merkittävä työnantaja myös kesätyöntekijöiden työllistäjänä. Moni nuori on saanut ensimmäisen työkokemuksensa seurakunnan eri tehtävissä ja moni on halunnut palata töihin myös seuraavina kesinä.

Seinäjoen seurakunnan lukuja kesältä 2021

  • 62 kesätyöntekijää.
  • 51 kausityöntekijää.
  • 6 000 euroa kesätyöseteliavustusta.

Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran Lakeuden Risti -lehden numerossa 4/2021.

Jaa artikkeli: