Uudenlaista joulua!

Viime vuonna tähän aikaan elimme vielä toivossa, että joulu 2020 olisi saanut olla tavallinen ja edellisten joulujen kaltainen. Toive ei toteutunut. Olimme erillämme ja moni joulun rutiini jäi toteutumatta.

Se oli erilainen ja erikoinen joulu. Monet asiat, joihin olimme tottuneet, vietiin meiltä väkisin. Perheissä syntyi uusia tapoja viettää joulua. Muutoksissa on aina myös mahdollisuus. Kun aikaa kipeistä luopumisista on kulunut, on hyvä katsella myös viime joulua uusin silmin. Mitä sellaista jätettiin pois, jota ei enää tuoda takaisin?

Joulu 2021 ei ole enää siinä mielessä normaali, että se toteutuisi kaikkien edellisten kaltaisena. Aina kun jotain muuttuu, seuraava kerta ei voi olla vapaa edellisestä muutoksesta. Tämä on siis uuden historian ihan uusi joulu. Tänä jouluna toistuvat paitsi vanhojen joulujen perinne, myös viime joulun uudet asiat.

Toivomme yhä, maailmalta kantautuvista uhkakuvista huolimatta, että saamme viettää joulun rakkaiden ihmisten kanssa. Viime joulu nosti varmasti esiin sen, mikä joulussa on kaikkein tärkeintä. Pidetään siitä kiinni, ja pyritään toteuttamaan ainakin se tärkein.

Joulun syvin merkitys tulee niin kaukaa, että se ei yhdessä joulussa muutu. Jumala ei ollut karanteenissa. Taas, jouluaattoiltana, Kristus-lapsi syntyy seimeen. Syntyy myös hiljaiseen mieleen. Jouluyön tummetessa, rauhan laskeutuessa, mielen tyyntyessä. Toivon iloa, rauhaa ja kaikkein tärkeimpien läsnäoloa jouluusi.

Jaa artikkeli: