Labyrintti – antaudu johdatukseen

Henkilö kävelee meren rannan hiekkaan piirretyssä labyrintissa.

Ikivanha pyhiinvaelluksen ja koko elämän symboli, labyrintti, tarjoaa mahdollisuuden harjoitella itseymmärryksen kasvattamista ja Jumalan lahjojen vastaan ottamista.

Astu sisään labyrinttiin. Se vie sinut kohti sisintäsi. Se voi tuntua pelottavalta, jos siihen ei ole tottunut. Sisimmästä nousevat tunteet ja ajatukset ovatkin outoja. Puuhailu, ainainen meneminen ja muiden seura peittävät ne helposti alleen.

Labyrintti on tuhansia vuosia vanha symboli. Labyrintti voi olla pyhiinvaelluksen symbolinen toteutustapa ja samalla koko elämän symboli. Labyrinttejä on muun muassa kirkoissa ja puistoissa tarjoamassa ihmisille tavan hiljentymiseen, rukoukseen ja meditaatioon.

Keskiaikainen labyrinttisuunnittelun kukoistuskausi oli 1200–1300-luvuilla goottilaisten katedraalien pääkäytävien labyrinttikuvioissa. Tunnetuimpia ovat Chartresin katedraali ja Amiensin katedraalit Pohjois-Ranskassa ja Siena Toscanassa. Pohjolassa rakennettiin kivilabyrinttejä eli jatulintarhoja. Suomessa jatulintarhoja on noin kaksisataa ja jatulintarhakuviota esiintyy myös keskiaikaisten kivikirkkojen seinämaalauksissa.

Labyrintin tarkoitus ei ole eksyttää kulkijaa. Se on umpikujaton kulkureitti portilta keskustaan ja takaisin. Kulkija voi rauhassa jättäytyä tien johdatukseen.

Henkilö istuu puistoon rakennetun labyrintin keskiössä mietiskelemässä.
Puistoon rakennettu labyrintti tarjoaa ihmisille tavan hiljentymiseen, rukoukseen ja meditaatioon. Pixabay.

Seuraavaa labyrintissa kulkemisen ohjetta voit soveltaa itsellesi tuttuun reittiin esimerkiksi lenkkipolullasi – sinne ja takaisin.

Labyrintti-meditaatio

MUISTAMINEN – Aluksi voit kerätä ajatuksesi ja valmistautua matkaan. Muista että juuri sinä saat kulkea siunattuna. Kaikki mitä meillä on ja kaikki mitä olemme, on Kaikkivaltias siunannut. Ennen kuin lähdet, pohdi hetki kaikkea sitä hyvää mitä sinulla on. Miten Jumala on sinua siunannut?

Hengitä ulos rauhattomuus.
Hengitä sisään rakkaus.

IRTI PÄÄSTÄMINEN – Kävellessäsi anna mielesi rauhoittua, tyhjentyä, päästää irti. Päästä irti kaikesta, mikä elämässäsi pitää kiinni, hallitsee ja tuottaa jotain. Huomaa, kuinka mielesi vähitellen hiljenee ja avautuu.

Hengitä ulos rauhattomuus.
Hengitä sisään rakkaus.

VASTAAN OTTAMINEN – Avautuminen ja tyhjentyminen luovat meissä tilaa. Mitä voimme ottaa vastaan? Vastaanotamme johdatusta, sisäistä hiljaisuutta ja rauhaa. Kenties luovan idean tai erityistä rauhan tuntua. Jokaisen kokemus ja tila ovat erilaisia. Pysy keskellä hetken aikaa. Voit istua tai seistä.

Hengitä ulos rauhattomuus.
Hengitä sisään rakkaus.

MUUTTUMINEN – Muutos alkaa, kun jätät keskuksen ja aloitat matkan takaisin sinne mistä lähdit. Tämä muutos sisältää monia näkökulmia: voit ehkä päättää ottavasi elämässäsi jonkun askeleen tai huomaat jonkin tärkeän tai vaikean asian elämässäsi. Tai ehkä paluusi muistuttaa sinua jälleen vastuista elämässäsi, mutta olet saanut uutta voimaa ja selkeyttä suorittaa niitä. Symbolisesti palaat takaisin maailmaan, jonka olet saanut lahjaksi.

Hengitä ulos rauhattomuus.
Hengitä sisään Jeesuksen rakkaus.

Jaa artikkeli: