Komea on alku

kirkkovuosi grafiikka piirretty helluntai - keskellä kyyhkynen, apostolit ympärillä

Kenen teoista onkaan kyse Apostolien teoissa? Helluntain tapahtumat olivat järisyttäviä, mutta vasta alku sille missiolle, johon maailmanlaaja kirkko sai tuolloin liittyä. Ja matka jatkuu.

Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. (Apt. 2:1-4)

Juhlat

”Komea on alku.”Näin toteaa Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan kapteeni Kaarna kesäaamussa, kun hänen konekiväärikomppaniansa valmistautuu jättämään taakseen paloaukean kasarmeineen ja suuntaa kohti sotaa. Komeaa alkua seuraa pitkä sotaretki. Autokyyti vaihtuu kuluttaviin marsseihin. Alun komeutta seuraavat nälkä, kylmä, pelko ja kuolema.

Myös Apostolien tekojen alku on komea. Jeesus astuu taivaaseen, ja hänen seuraajilleen vuodatetaan Pyhä Henki. Hämillään opettajansa perään taivaalle tuijottavista oppilaista tulee rohkeita todistajia. Tuo helluntaijuhla muuttaa paljon.

Apostolien tekojen alku on niin komea, että se kelpaisi lopuksi. Se nivoo yhteen monia Raamatun kertomuksia. Baabelin tornin rakennustyömaalla kielten sekoittuminen johti erimielisyyksiin ja hajaantumiseen, mutta Pyhän Hengen täyttämien apostolien julistuksen ymmärtävät kaikki kuulijat kielten eroista huolimatta. Lain antamisen ja sadonkorjuun juhlaan kokoontunut joukko saa uuden Puolustajan ja lähtee suureen sadonkorjuuseen. Jeesuksen kieltänyt Pietari tunnustautuu julkisesti hänen seuraajakseen. Jeesuksen antama lupaus Pyhästä Hengestä täyttyy. Vanhat jännitteet purkautuvat onnelliseen loppuun – mutta vielä ei olla lopussa. Tämä on vasta alku.

Kenen teot?

Apostolit viedään Apostolien teoissa monille rajoille, jotka he ylittävät ja joiden ylittämisestä he oppivat jotain uutta. Sopua seurakunnan eri kieliryhmien välillä rakennetaan, kun valitaan avustajia pitämään huolta kreikankielisistä leskistä. Kansojen välisiä rajoja ylitetään, kun apostolit julistavat evankeliumia aiemmin vieraaksi koetussa Samariassa. Evankeliumi leviää Afrikkaan, kun Filippos kastaa etiopialaisen hoviherran. Saul kohtaa Jeesuksen ja muuttuu hänen seuraajiensa vastustajasta ystäväksi, Paavaliksi. Pietari oppii Corneliuksen perheen kääntymyksen myötä, että Jumala hyväksyy kirkkoonsa ihmisiä kaikista kansoista. Rajat ylittyvät ja apostolit oppivat. Lopulta sanoma ylösnousseesta Kristuksesta saavuttaa Rooman, mutta sekään ei ole loppu.

Kenen teoista rajoilla onkaan kyse? Jumalan teot korostuvat. Pyhän Hengen vuodattaminen oli Jumalan teko. Pyhä Henki antoi sanat ja rohkeuden helluntaijuhlilla. Filippos meni, minne enkeli hänet ohjasi. Jeesus itse pysäytti Saulin tiellä Damaskokseen. Jumalan antama näky muokkasi Pietarin ajattelua ennen vierailua Corneliuksen luona. Jumalan teot edelsivät apostolien tekoja. Jumalan teot ohjasivat apostoleita rajoille ja yli.

Matka jatkuu

Apostolien tekojen ajasta on kuljettu pitkä matka tähän päivään. Matkaan ja rajojen yli lähetettyjen apostolien työ on jatkunut. Kristinuskosta on tullut maailmanlaajuinen ilmiö – ja onpa sitä harjoitettu toisella taivaankappaleellakin, Kuussa. Jumalan oma lähetys jatkuu ja vie ihmisiä yhä uusille rajoille ja niiden yli.   

Helluntaina palataan matkan alkuun ja muistetaan Pyhän Hengen vuodattamista. Me tarvitsemme yhä Pyhää Henkeä auttamaan meitä ymmärtämään toisiamme. Me tarvitsemme Pyhän Hengen antamaa rohkeutta ja tahtoa ylittää rajoja. Me tarvitsemme Jumalan tekoja.

Helluntain selkokielinen päivä rukous:

Pyhä Jumala. 

Sinä annoit kirkollesi Pyhän Hengen. 

Lähetä Pyhä Henkesi keskellemme. 

Vahvista meidän uskoamme Poikaasi Jeesukseen. 

Pidä meidät lähellä sinua ja lähellä toisiamme.

Auta meitä ylittämään niitä rajoja,  

jotka erottavat ihmisiä toisistaan. 

Yhdistä kaikki kansat kiittämään sinua.  

Rukoilemme sinua Herran Jeesuksen Kristuksen kautta.

Hän elää ja hallitsee yhdessä sinun ja Pyhän Hengen kanssa.

Jaa artikkeli: