Yön pelastavat enkelit

Öisellä kaupungilla on monet kasvot. Palveluoperaatio Saapas kohtaa liikaa alkoholia nauttineet nuoret ja auttaa heitä. Moni on sanonut, että onpa mahtavaa, kun kirkko tekee tällaista työtä.

Ihminen makaa sammuneena omassa oksennuksessaan kakat ja pissat housussa.

– Ei se ole kovin häävin näköistä. Saappaan toimintaan vetää auttamisen halu ja lähimmäisen rakkaus. Samalla kokee tekevänsä jotakin konkreettista ja hyödyllistä, Jyväskylän seurakunnan erityisnuorisotyönohjaaja Jussi Maasola sanoo.

Saapas-päivystäjät lähestyvät nuoria puhumalla. Jos joku ei pysty huolehtimaan itsestään, hänet voidaan kuljettaa kotiin.

Maasola kohtaa paljon nuoria, kun kiertelee Palveluoperaatio Saappaan kanssa Jyväskylän kaduilla ja erilaisissa kesätapahtumissa. Suurin osa nuorista osaa juhlia hienosti ja tyylillä. Joku päihtyy liikaa. Saapaslaiset ovat monesti heidän pelastavia enkeleitään.

Saappaan arki on raskasta. Hyvällä palautteella jaksaa kuitenkin porskuttaa pitkään. Saapas onkin saanut positiivista palautetta nuorilta ja heidän vanhemmiltaan. Moni on sanonut, että onpa mahtavaa, kun kirkko tekee tällaista.

Ketään ei tuomita

Saappaan päivystäjät liikkuvat kadulla jalkaisin ja Saapas-autolla. Päivystäjät kulkevat oman turvallisuutensa vuoksi neljänkin hengen porukoissa. He menevät juttelemaan nuorille ja kyselevät meininkiä. Kun kysytään, että onko kaikki ok, niin todella tarkoitetaan sitä.

– Me ei sanota, että hyi olet juonut alkoholia, joudut helvettiin.

Saapas-auto kiertelee eri puolilla Jyväskylää. Päivystäjät juttelevat nuorille ja tarjoavat heille kahvia sekä vettä.

Tarvittaessa viedään kotiin

Jos nuori on päätynyt sellaiseen kuntoon, että ei voi enää huolehtia itsestään, Saapas auttaa. Jos nuoret suostuvat, heidät kuljetetaan kotiin. Kotona jutellaan vanhempien kanssa.

– On positiivista, että asioihin puututaan. Ei ole tarkoitus kiusata ketään – ei nuorta eikä nuoren perhettä, Maasola muistuttaa.

Jos alaikäinen ei pysty huolehtimaan itsestään, niin Saapas on velvollinen tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksen. Päihtyneistä nuorista, joilla kontrolli toimii, ei ilmoituksia tehdä.

– Muutenhan me joutuisimme tekemään ilmoituksia nuorista liukuhihnalta.

Päivystystä myös festareilla

Saapas päivystää myös muutamilla festivaaleilla. Siellä sammuneet voivat nukkua turvassa Saappaan selviämiskontissa.

– Nuoret ovat kiitelleet, että heidät on viety turvaan ryöstäjiltä ja raiskaajilta.

Jaa artikkeli: