Yhteiset juhlat

Itsenäisyys ei ole itsepäisyyttä, omien etujen ja intohimojen jääräpäistä puolustamista. Itsenäisyys on sen arvostamista, että meillä kaikilla olisi jokseenkin hyvä olla.

On se totta, että kättelemään jonottavien ihmisten tuijottamisessa on jotain outoa. Että puoli Suomea istuu ruutujensa ääressä katsomassa tätä rituaalia vuodesta toiseen. Että itsenäisyyspäivän juhlintaan liittyy oleellisena osana muiden juhlimisen katsominen. Voi tätä itsenäisyyden iloa.

Kynttiläparin sytyttäminen ikkunalle itsenäisyyspäivänä kuvaa hyvin sitä harrasta luonnetta, joka suomalaisten itsenäisyyden juhlistamiseen on liitetty. Tilanne voisi olla toinen ilman historiamme sotia ja surua. Ja toki myös silloin, jos itsenäistymisen juhlapäivä sattuisi olemaan keskellä kesää. Yöttömässä yössä ei kynttilöille ole pahemmin tarvetta.

Alkanut vuosi on Suomen ja suomalaisuuden juhlavuosi. Yksi vuosisata on täynnä. Se on lyhyt aika. Todella lyhyt. Kansallistunteemme on silti – tai juuri siksi – kiitettävän korkea. Toisaalta kansallistunnetta käytetään näinä aikoina myös härskisti hyväksi. Suomen leijona kaverin kaulakoruna ei herätä enää ajatusta ihailtavan isänmaallisesta ihmisestä.

Suomi 100 -juhlavuoden teemaksi on valittu Yhdessä. Vaikka itsenäisyys ja yhdessäolo ovat äkkiseltään ajatellen vastakkaisia asioita, Yhdessä on oivaltava teema. Ilman yhteistä sitoutumista itsenäisen valtion puolustamiseen koko itsenäisyyttä ei olisi. Ilman yhteistä tekemistä ja samaan suuntaan katsomista itsenäisyydellä ei myöskään ole tulevaisuutta.

Itsenäisyys ei ole itsepäisyyttä, omien etujen ja intohimojen jääräpäistä puolustamista. Itsenäisyys on sen arvostamista, että meillä kaikilla olisi jokseenkin hyvä olla. Tämä vaatii työn tekemistä, rauhan rakentamista omassa lähipiirissä, naapurustossa, työpaikoilla ja koko yhteiskunnassa. Mitä useampi lipeää porukasta, sen heikommin meillä kaikilla menee.

Suomi 100 -juhlavuosi näkyy ja kuuluu koko maassa. Vuoden mittaan itsenäistä Suomea juhlitaan Jyväskylässä ja Jyväskylän seurakunnassakin. Monenmoista tapahtumaa on luvassa isoille ja pienille. Niihin kannattaa osallistua. Yhdessä.

Hyvä Suomi!

Henki&elämä-lehden pääkirjoitus 13.1.2017

Jaa artikkeli: