”Virsikirjan lisävihko oli meille jättipotti”

Gospel Covertajat Taulumäen kirkon portailla.

Jyväskyläläisyhtye Gospel Covertajat on versioinut jo 20 vuoden ajan niin virsiä kuin vanhoja gospel-lauluja.

Kuvassa: Gospel Covertajat juhlii 20-vuotista taivaltaan uuden levyn ja juhlakiertueen merkeissä. Yhtyeeseen kuuluvat Mikko Miettinen (takana vas.), Hannes Asikainen, Ilona Rimpilä ja Esko Turpeinen.

Gospel Covertajat sai alkunsa 2000-luvun alussa, kun Hannes Asikainen ja Mikko Miettinen tutustuivat Jyväskylässä soitonopettajiksi opiskellessaan. Molemmat olivat kiinnostuneita gospelmusiikin esittämisestä, joten he päättivät perustaa gospelbändin.

– Kolmantena jäsenenä oli muutaman keikan ajan Jyväskylän seurakunnan nuorisomuusikko Sakari Ainali, joka joutui jäämään pois toiminnasta työkiireiden takia. Tilalle tuli meille seurakunnan musiikkikuvioista tuttu Esko Turpeinen. Olemmekin nauraneet, että Esko on ollut tuuraamassa Sakaria nyt 20 vuoden ajan, joten ihan hyvin on tuurannut, Asikainen toteaa­ hymyillen.

Rummut ja bassopohjat ovat nyt keskeisemmässä roolissa.

Yhtye halusi tehdä omia versioita, covereita vanhoista gospellauluista, joten nimeksi valikoitui luontevasti Gospel Covertajat. Miettinen toimii päävokalistina sekä soittaa huiluja ja muita puhaltimia, Asikainen soittaa akustisia kitaroita, ja Turpeisen vastuulla ovat sähköisemmät kitarat ja lyömäsoittimet.

Vuonna 2016 mukaan tuli Ilona Rimpilä, joka soittaa kontrabassoa ja sähköbassoa.

Gospel Covertajien ensimmäiset levyt sisälsivät gospellauluja 1960-luvulta 2000-luvulle, sittemmin yhtye on keskittynyt virsiin.

– Erityisesti vuonna 2016 julkaistu Virsikirjan lisävihko oli meille todellinen jättipotti. Jo sen esipuheessa todetaan, että ajatuksena on tuoda laulettavaksi erityylisiä virsiä ja kokeilla virsilaulun rajoja. Näin olemme osaltamme tehneet, Asikainen kertoo.

Syyskuun alussa julkaistu yhtyeen­ seitsemäs pitkäsoitto Ääni toisen maailman sisältää 12 lisävihkon virttä.

Yhtyeen musiikin pohjana on perinteisesti ollut moniääninen laulu, akustiset soittimet sekä persoonallisten efektien käyttö. Ääni toisen maailman on soundiltaan bändilevy.

– Mukana on rauhallisempiakin kappaleita, mutta kokonaisuudessaan levyllä on aiempaa reippaampaa tempoa ja poljentoa. Rummut ja bassopohjat ovat nyt keskeisemmässä roolissa, kuvailee Miettinen levyä, jolla kuullaan myös jyväskyläläisiä musiikkivieraita.

Gospel tarkoittaa ilosanomaa ja sen äärellä me olemme.

Gospel Covertajien toiminnassa evankeliumi on keskeisessä roolissa.

– Se tulee luontaisesti esiin jo nimessämme. Gospel tarkoittaa ilosanomaa ja sen äärellä me olemme. Haluamme tarkastella kirkon ydinviestiä erilaisista musiikillisista ja tekstillistä näkökulmista, luonnehtii Asikainen, joka toimii myös kanttorina Jyväskylän seurakunnassa, Huhtasuon ja Palokan alueilla.

Yhtye vetäytyi levyntekoon kesällä 2020, kun konserttitoiminta hiljeni koronapandemian myötä. Materiaalia syntyi lopulta kahden albumin verran.

Helmikuussa 2021 julkaistun Ihmeelliseen suojaan kätketyt -levyn julkaisukonsertit toteutettiin striimattuina. Nyt konserttitoiminta on taas käynnistynyt. Uuden levyn myötä tehtävä kiertue juhlistaa samalla yhtyeen 20-vuotista taivalta.

Ensi alkuun Gospel Covertajien ajatuksena oli tuoda takavuosien gospelbiisejä erityisesti rippikoululaisten kuultaviksi. Sittemmin yhtye on esiintynyt erilaisissa kirkollisissa ympäristöissä. Covereiden lisäksi keikkaohjelmisto ja albumit ovat sisältäneet omaa tuotantoa.

Miettinen toteaa, että sekulaarilta puolelta löytyy varsin paljon aktiivisesti keikkailevia coverbändejä.

– Hengellisellä kentällä niitä ei ole kuitenkaan meidän lisäksemme juuri ollut. Muutenhan virsistä ja hengellisistä lauluista tehdään paljon coverversioita jo erilaisissa seurakunnallisissa tilaisuuksissa. Varsinkin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä useat nimekkäät suomalaiset pop- ja jazz-artistit julkaisivat virsilevyjä. Olemme olleet itsekin osa tuota buumia, mutta samalla ikään kuin uranuurtajia.

Gospel Covertajat esiintyy pe 7.10. klo 19 Jyväskylän Taulumäen kirkossa. Konsertti on osa Jyväskylän seurakunnan tuottamaa Valon kaupungin ohjelmistoa. Yhtyettä kuullaan Taulumäen kirkossa myös Tuomasmessussa su 9.10. klo 18.
Jaa artikkeli: