Virkatodistukset yhdestä paikasta

Kirkonkirjojen pito hoidetaan jatkossa alueellisissa keskusrekistereissä. Uudistuksen myötä muun muassa virkatodistusten saaminen helpottuu.

Kuvassa: Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisteri vastaa jatkossa hiippakunnan 34 seurakunnan kirkonkirjojenpidosta. Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisterin vt. johtajan Tuomas Palolan ja rekisterisihteeri Tarja Tarvaisen mukaan muutos mahdollistaa tasavertaiset palvelut kaikille seurakuntien asiakkaille.

Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisteri on aloittanut toimintansa vuoden alussa. Uudistuksen myötä esimerkiksi virkatodistusten saaminen helpottuu. Jatkossa asiakas, joka on asunut useilla paikkakunnilla, voi saada koko virkatodistusketjun yhdestä paikasta.

Aluekeskusrekisteri vastaa Jyväskylän seurakunnan ja 34 muun Lapuan hiippakunnan seurakunnan kirkonkirjojenpidosta.

– Varsinkin pienille seurakunnille muutos on merkittävä, kun palvelut ovat asiakkaille entistä paremmin tarjolla muun muassa aukioloaikojen laajentuessa. Muutos mahdollistaa tasavertaiset palvelut kaikille seurakuntien asiakkaille, Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisterin vt. johtaja Tuomas Palola toteaa.

Aluekeskusrekisterin toiminta käynnistyy vaiheittain, joten vielä toistaiseksi virkatodistukset, sukuselvitykset ja sukututkimukset pyydetään Jyväskylän seurakunnan kirkkoherranvirastosta. Virkatodistusten saamisessa on tällä hetkellä syytä varautua 3–4 viikon viiveeseen.

Aluekeskusrekisterin toiminnot jakautuvat tietojen luovutusta ja rekisteröintiä koskeviin palveluihin. Tietojen luovutus -palvelusta voi tilata muun muassa virkatodistuksen, sukuselvityksen tai sukututkimuksen.

Rekisteröintipalvelussa tehdään muun muassa avioliiton esteiden tutkinta sekä kasteiden, rippikoulujen ja avioliittoon vihkimisten rekisteröinnit.

Aluekeskusrekisterin toiminnan vakiinnuttua Jyväskylän seurakunnan kirkkoherranvirasto vastaa ainoastaan toimitusvarauksista eli kasteeseen, vihkimiseen sekä muistotilaisuuksiin liittyvistä tilavarauksista.

Muutoksen taustalla on kirkkohallituksen linjaus, jonka mukaan kirkonkirjojen pito pitää hoitaa alueellisissa keskusrekistereissä. Kaikkien seurakuntien on liityttävä johonkin aluekeskusrekisteriin vuoden 2022 alussa.

Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteistä jäsentietojärjestelmää Kirjuria on kehitetty yhteistyössä seurakuntien ja kirkkohallituksen kanssa. Tavoitteena on edetä kohti valtakunnallista keskusrekisteriä.

– Valtakunnallinen tietokanta mahdollistaa tulevaisuudessa esimerkiksi sen, että sukuselvitykset pystytään tekemään hyvin pitkälle automatisoidusti, Palola visioi.

Lapuan hiippakunnan aluekeskusrekisteri toimii hajautetusti kolmella paikkakunnalla: Jyväskylässä, Seinäjoella ja Vaasassa. Jokaisessa aluetoimistossa on myös palvelupiste asiakkaille.

Lapuan hiippakunnan aluerekisterikeskus työllistää 20 työntekijää, joista yhdeksän työskentelee Jyväskylässä.

Tiesitkö:

  • Lapuan hiippakunnan aluerekisterikeskus aloitti toimintansa 1.1.2020. Toiminta käynnistyy vaiheittain alkuvuoden aikana.
  • Toistaiseksi virkatodistukset tulee pyytää Jyväskylän seurakunnan kirkkoherranvirastosta, joka vastaa myös toimitusvarauksiin eli kasteeseen, vihkimiseen ja muistotilaisuuteen liittyvistä tilavarauksista. Muutoksista tiedotetaan Jyväskylän seurakunnan verkkosivuilla.
  • Aluerekisterikeskuksesta saa jatkossa mm. virkatodistukset, sukuselvitykset ja -tutkimukset sekä avioliiton esteiden tutkinnan.
  • Jyväskylän palvelupiste sijaitsee Tourulassa, osoitteessa Ailakinkatu 17.
  • Palvelupiste on avoinna ma–pe klo 9–15:
  • Neuvonta: aluekeskusrekisteri.akrlapua@evl.fi, p. 041 730 2588
  • Rekisteröintiasiat: rekisterointi.akrlapua@evl.fi, p. 041 730 2589
  • Virkatodistukset, sukuselvitykset ja -tutkimukset: luovutus.akrlapua@evl.fi, p. 041 730 2591
Jaa artikkeli: