Vertaistuen myötä syntyi ystävyys

Petra Kataja-aho (vas.), Monika Saukonoja ja Heidi Tammelin löysivät toisensa Syliin saapumassa -ryhmän myötä. Nyt syliin ovat saapuneet kolmen kuukauden ikäinen Niilo, neljän kuukauden ikäinen Ronja ja puolivuotias Taavi.

Äitiyteen valmistautumisessa riittää tekemistä. Tunteiden ja ajatusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Petra Kataja-aho (vas.), Monika Saukonoja ja Heidi Tammelin löysivät toisensa Syliin saapumassa -ryhmän myötä. Nyt syliin ovat saapuneet kolmen kuukauden ikäinen Niilo, neljän kuukauden ikäinen Ronja ja puolivuotias Taavi.

Petra Kataja-aho, Monika Saukonoja ja Heidi Tammelin tutustuivat toisiinsa viime syksynä Jyväskylän seurakunnan Syliin saapumassa -ryhmässä. Ensimmäistä lastaan odottaville äideille suunnatussa toiminnassa kolmikko sai vinkkejä ja vertaistukea silloin käynnissä olleeseen odotukseen sekä synnytyksen jälkeiseen vauva-arkeen.

– Muistan, kuinka neuvolan terveydenhoitaja vinkkasi minulle ryhmästä, ja miten se alkoi heti kiinnostaa minua, Saukonoja kertoo.

Tieto ryhmästä tavoitti myös Kataja-ahon neuvolassa, ja Tammelinille toiminta tuli vastaan Vauvan kaa -hyvinvointipäivässä. Kunkin äidin kohdalla päätöstä lähteä mukaan vahvisti tunne siitä, että ryhmästä saattaisi saada rinnalle ”äitituttuja” ja vastauksia mielessä pyöriviin kysymyksiin.

– Kokoonnuimme syksyllä kuuden kerran verran, joka toinen viikko parin tunnin ajan, Silmussa Kirkkopuiston laidalla, Kataja-aho avaa.

– Vapaamuotoisten keskustelujemme lisäksi saimme ryhmän kanssa synnytysvalmennusta ja muun muassa doulan kertomaan meille imetyksestä, Tammelin listaa.

Välillä väsyttää, mutta silti tätä ei vaihtaisi mihinkään.

Nyt vauvat ovat saapuneet äitiensä syliin. Kataja-ahon poika Niilo syntyi kolme kuukautta sitten ja Saukonojan tytär Ronja neljä kuukautta sitten. Tammelinin Taavi-poika on ehtinyt jo puolen vuoden ikään.

– Vauva-arjen alku oli osin aika rankka kokemus, mutta nyt elo on asettumaan päin. Esimerkiksi ihmisten ilmoilla liikkuminen on jo helpompaa, Tammelin ajattelee.

– Välillä väsyttää, mutta silti tätä ei vaihtaisi mihinkään. Se, miten vauvanhoito vie aikaa kaikelta muulta tekemiseltä, on yllättänyt, Saukonoja sanoo.

Viimesyksyinen Syliin saapumassa -ryhmä koottiin vielä kerran yhteen toukokuun lopussa vauvojen kera täydessä viiden äidin kokoonpanossa.
Sekä Kataja-ahon, Saukonojan että Tammelinin mielestä kokoontumisista saatu apu oli hyvin konkreettista ja erilaista kuin esimerkiksi omalta puolisolta saatu tuki.

– Yhtenä lukuisista esimerkeistä saimme synnytystemme lähestyessä paljon hyödyllistä tietoa ristiäisten järjestämistä varten. Koska olimme esikoisiamme odottavina äiteinä tietysti ensimmäistä kertaa järjestämässä juhlia, oli paljon sellaista, mitä ei välttämättä yksin olisi tullut huomioiduksi, Saukonoja kiteyttää.

Laskettujen aikojen ajanjaksona myötäelimme kaikki kunkin vuorossa olleen synnyttäjän mukana.

Äidit kertovat alkaneensa pitää keskenään yhteyttä myös tapaamisten ulkopuolella.

– Laskettujen aikojen ajanjaksona myötäelimme kaikki kunkin vuorossa olleen synnyttäjän mukana. Odotimme WhatsApp-ryhmässä, koska saisimme uutisia sairaalasta, Kataja-aho muistelee.

Nyt jo yli juhannuksen ehtinyt kesä näyttää kolmen perheen kohdalla rennolta ja leppoisalta. Niilo, Ronja ja Taavi viettävät vanhempineen ensimmäistä kesäänsä mummolassa, mökillä ja kummien seurassa.

– Syksyksi olemme ilmoittautuneet Taavin kanssa seurakunnan vauvamuskariin, Tammelin iloitsee.

– Me ehdimme Niilon kanssa jo toukokuussa käydä muutaman kerran Palokan kirkon vauvakerhossa, joka jatkuu jälleen syksyllä. Silloin Niilokin saa kokemuksesta jo vähän enemmän irti, Kataja-aho odottaa.

Tulevan syksyn Syliin saapumassa -ryhmään on mahdollista ilmoittautua syyskuun loppupuolelle saakka. Kokoontumiset alkavat lokakuun alussa.
Jaa artikkeli: