Valon kaupunki

Valo on moninainen vertauskuva ihmisen henkisille ominaisuuksille.

Kotikaupunkimme Jyväskylä on Valon kaupunki. Valotaiteen tapahtumia järjestämällä ja arkisempaa valaistustakin kehittämällä on lisätty asukkaiden viihtyvyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Parhaillaan Kirkkopuistossa vierailevia ilahduttaa Jouluvalomaa. Seurakunnalle on luontevaa olla osa Valon kaupunkia. Kirkoilla iltavalaistuksissaan on tärkeä sija kaupunkikuvassa. Hautausmaat etenkin jouluna tuhansine kynttilöineen tuovat kaupungin maisemaan kauneutta ja lämpöä.

Valo ei ole pelkästään ulkoinen elementti, vaan myös moninainen vertauskuva ihmisen henkisille ominaisuuksille. Puhutaan järjen ja tiedon valosta. Koulutusta on etenkin aiemmin kutsuttu valoon viitaten valistamiseksi. Jyväskylä sopii oikein hyvin tässäkin mielessä Valon kaupungiksi. Onhan täältä jo 1800-luvulta alkaen valmistunut opettajia – kansankynttilöitä – viemään koulutuksen valoa muualle maahan. Jyväskylän yliopiston tunnuksena on yhä soihtu, joka ”kuvastaa tiedon valoa, tieteen paloa, toivoa ja valistusta”.

Tiedon ja sivistyksen vahvistuminen ja ulkoisten olojen kehitys hyvään suuntaan ovat kulkeneet ihmiskunnan historiassa käsi kädessä. Toisaalta tiedon kirkas valo on ollut myös sokaisevaa. Tiede ja tekniikka ovat tuoneet tuhoa tullessaan. Joukkotuhon mahdollistavat aseet ja ympäristön saastuminen ovat tästä pelottavia esimerkkejä.

Kirkkaat sähkövalot tarvitsevat rinnalleen kynttilän liekkejä. Sinänsä hyvä ja välttämätön, mutta toisinaan myös elämän tärkeitä osa-alueita varjoonsa jättävä tiedon valo tarvitsee rinnalleen ihmettelevää ja elämän salaisuuksien äärellä hiljentyvää, valaistumista. Betlehemistä loistava joulun valo, sanoma Jeesuksen syntymästä, tuo elämäämme tällaisen elävän ja lämpimän valon.

Joulun valo on läheisten ja kaukaisempienkin lähimmäisten muistamista. Joulun valo on hiljentymistä ja rauhoittumista. Joulun valo on kiitollisuutta ja rakkautta. Joulun valo on armollisuutta muita ja itseäkin kohtaan. Joulun valo on kaipausta, rukousta ja toivoa, joulun profetian sanoin: ”Kansa joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus”.

Toivotan kaikille rauhallista ja siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa.

Jaa artikkeli: