Uskon sisältö avautuu sanojen takaa

Uudessa luentosarjassa käsitellään kristillisen uskon ydinteemoja. Kullekin kerralle on oma aiheensa.

Käsittämättömiä tapoja, outoja sanoja – pastori Matti Väätäinen tietää, että monet aikuiset kokevat kristinuskon vieraaksi. Luentosarja Syvemmälle kirkon uskoon avaa ymmärtämään peruskysymyksiä.

Uudessa luentosarjassa käsitellään kristillisen uskon ydinteemoja. Kullekin kerralle on oma aiheensa.

Kohderyhmänä ovat etsijät, pohtijat ja ne, jotka miettivät, mitä järkeä uskossa ja kirkon elämässä oikein on ja mihin ne perustuvat.

– Nyt on tarkoitus vastata sisällöstä käsin haasteeseen, joka koskee kristillisen uskon ymmärrettäväksi tekemistä tässä ajassa. Monestihan kirkkoa kritisoidaan juuri siitä, että siellä vain toimitetaan käsittämättömiä rituaaleja ja että ajattelu on täysin yhteen sopimaton modernin maailmankuvan kanssa, miettii Väätäinen.

Toisaalta myös ajatellaan, ettei kirkon edustama usko ole merkityksellinen tai kosketa omaa elämää ja uskonkäsityksiä. Nämä kaikki haasteet aiotaan nyt kohdata ja ottaa vakavasti.

Tarkoitus on antaa ajatteluun uusia välineitä.

– Jos termeistä ja liturgiasta ei saa otetta, usko ja jumalanpalvelus­elämä jäävät vieraaksi eivätkä tunnu omalta. Kun pääsee sanojen taakse, ymmärtää paremmin mistä on kysymys, Väätäinen toteaa.

Hän toivoo antavansa kuulijoille ajattelemisen aihetta ja osaavansa vastata esiin nouseviin miksi-kysymyksiin.

– Saarna ei ole oikea paikka tällaiseen pohdiskeluun, mutta opettaminen on osa papin työtä, Väätäinen perustelee uuden luentosarjan tarvetta.

Luentosarja palvelee esimerkiksi aikuisrippikoululaisia, kristittyjä tai uskoon kääntyneitä maahanmuuttajia sekä niitä aivan tavallisiakin seurakuntalaisia, jotka toivovat voivansa jotenkin palata oman rippikoulunsa teemoihin tai muuten pohtia ja saada syvempää tietoa uskonasioista.

Väätäisen mukaan tavoitteena on laaja osallistujapohja. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua eikä ole välttämätöntä osallistua kaikkiin. Listasta voi valita itseään kiinnostavan aihealueen.

Kevään ja ensi syksyn aikana keskustellaan muun muassa kolmiyhteisen Jumalan käsitteestä, kirkosta hengellisenä yhteisönä, kasteesta, ehtoollisesta ja rukouksesta.

Sarja päättyy Raamatun ja sen tulkinnan pohdiskelemiseen. Väätäisellä on ajatus siitä, että vuoden kuluttua sarja jatkuisi laajempana Raamatun tutkiskellulla.

– Tarkoituksena on avata seurakunnan elämän ja kirkon uskon taustalla olevia perusteita ja ajattelua eli tehdä uskoa ymmärrettäväksi tässä ajassa kohdaten ihmisten kysymykset, Väätäinen tiivistää.

Syvemmälle kirkon uskoon -luennot Keltinmäen kirkossa kerran kuussa keskiviikkoisin klo 18. 

20.2. Kolmiyhteisen Jumalan salaisuus 
27.3. Kirkon olemus: hengellinen yhteisö 
24.4. Kaste luo kristityn identiteetin 
29.5. Ehtoollinen – kirkon yhteinen aarre 
4.9. Messu – Jumalan kansan juhla 
25.9. Mitä rukous on? 
30.10. Raamattu ja sen tulkinta
Jaa artikkeli: