Tule apuun, algoritmi!

Miehen ja naisen kädet pitelevät kännyköitä. Näytöillä profiilikuvat deittisovelluksesta. Tausta vaalenapunainen ja täynnä sydämiä.

Ihmisen ikävä toisen luo pysyy, ja digiaikana se näkyy deittisovellusten suosiona.

Kun elämästä puuttuu se läheisin ja rakkain, moni onkii onneaan deittisovelluksen avulla – sellainen kun kulkee kätevästi puhelimessa mukana. Ja kysyntää riittää.

– Pandemia-aikana käyttö suorastaan räjähti, deittisovellus Valon mediavastaava Kristiina Fekete kertoo.

Sormet pyyhkäisevät kuvia oikealle, kun tykätään ja vasemmalle, kun ei tykätä. Silmää miellyttävä kuva pysäyttää selailun ja kutsuu tutustumaan profiiliin tarkemmin. Tykkäyksistä syntyy osumia, ja viestittelyn avulla saa päättää, haluako tutustua toiseen syvemmin ja sopia tapaamisen oikeassa elämässä.

Digitaalisille deittailijoille on selvää, että juuri romanttista seuraa toivotaan, ja mitä tarkemmin toiveistaan osaa kertoa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sopivia osumia löytyy.

Käyttäjämme etsivät nimenomaan pysyvää parisuhdetta.

– Ihmiset kertovat yleensä avoimesti ja rehellisesti itsestään ja haaveistaan. Esimerkiksi joku haluaa perustaa perheen ja toisella saattaa olla lapset jo tehty. Yksi tykkää luontoretkeilystä ja toinen samoilee mieluiten suurkaupunkien sykkeessä.

Toiveikas etsijä löytää sovelluskaupan valikoimasta palveluita myös muuta kuin pinnallista kertakäyttökulttuuria ja kevyttä tapailua etsiville. Fekete kertoo Valo-sovelluksen rakkauden algoritmistä, joka auttaa etsimään nimenomaan kristillisen arvomaailman jakavaa elämänkumppania.

– Yhteiset arvot luovat vakautta suhteelle, ja kun parisuhteelta halutaan samanlaisia asioita, on tutustuminen helpompaa. Käyttäjämme etsivät nimenomaan pysyvää parisuhdetta, hän painottaa.

Algoritmi siivilöi valikoimasta yhdistelmiä elämäntoiveita, kiinnostuksen kohteita ja arvopohjaa luotaavilla kysymyksillä. Ylimmäksi nousevat profiilit, jotka vastaavat käyttäjän henkilökohtaisia mieltymyksiä.

Uskoa tai arvoja ei aina ole helppo ottaa puheeksi. Lisäksi usko voi tarkoittaa ihmisille eri asioita, ja arvojen mukainen elämä sisältää paljon eri sävyjä.

– Voi olla helpottavaa keskittyä ensitreffeillä muihin asioihin, kun keskustelu arvoista on jo sovelluksessa käyty.

 Emme hyväksy rasistista sisältöä tai jumalanpilkkaa.

Profiilista käy ilmi, mihin seurakuntaan kukin kuuluu. Se on pakollinen tieto, vaikka sovellus ei kirkollisverotietoja tarkistakaan. Käyttäjän on myös sitouduttava sääntöihin. Valo rohkaisee kunnioittamaan muita ja kohtelemaan heitä samoin kuin haluaisi itseään kohdeltavan.

– Emme hyväksy rasistista sisältöä tai jumalanpilkkaa. Puutumme tarvittaessa myös häirintään, kuten sopimattomiin ehdotuksiin ja jatkuviin yhteydenottopyyntöihin.

Onnellisia rakkaustarinoita syntyy, mutta netistä löytyy myös kertomuksia deittiuupumuksesta, kun sopivaa ei tunnu löytyvän tai kontaktit eivät etene alkua pidemmälle. Selailuun saattaa kulua myös paljon aikaa.

Algoritmien ulkopuolella oikealla elämällä on veikeä tapa törmäyttää myös eri tavalla ajattelevia, ja erilaisuuteen peilaten arvotkin voivat kirkastua. Puhuttavaa saattaa hyvinkin riittää pitkän elämän ajaksi.

Jaa artikkeli: